Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elsevier: inzicht behandelresultaten stille revolutie in ziekenhuizen

Redacteur Zorgvisie en Skipr.
Het Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem scoort het beste op Elseviers jaarlijkse onderzoek Beste Ziekenhuizen. De beoordelingen tonen door de jaren heen een gelijkmatig patroon. Elsevier mist echter het publiekelijke inzicht van behandelresultaten.
Beste ziekenhuizen, elsevier
Onderzoek Beste ziekenhuizen 2018

Dit jaar heeft Elsevier Weekblad met ondersteuning van bureau Sirm 81 ziekenhuizen onder de loep genomen voor het onderzoek Beste ziekenhuizen 2018. Hiertoe behoren alle algemene ziekenhuizen en de acht umc’s.

Hoogste score

Acht ziekenhuizen hebben in een beoordeling op 688 punten de hoogste score behaald en mogen zich tot de beste van Nederland rekenen. Als meest patiëntgericht en als beste aanbieders van medische zorg. Vijf daarvan behoorden in 2017 ook al bij de best presterende ziekenhuizen: Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis, Noordwest Ziekenhuis Groep (Den Helder), Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Nij Smellinghe en Tergooiziekenhuizen.  

Het Rivas Zorggroep Beatrixziekenhuis in Gorinchem behaalde op alle fronten de hoogste score. ‘Opmerkelijke stijger is Medisch Spectrum Twente, dat zich revancheert voor de lage score in 2017’, aldus Elsevier. Het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel, Sint Jans Gasthuis in Weert en het Leids Universitair Medisch Centrum presteerden dit jaar lager.

Jojo’s

Van alle 81 onderzochte ziekenhuizen haalden 47 dezelfde score als in 2017. 29 ziekenhuizen kregen een bolletje meer of minder. ‘Dat de beoordelingen van jaar op jaar een gelijkmatig patroon laten zien, mag vertrouwenwekkender heten dan wanneer de ziekenhuizen als jojo’s op en neer gaan door een ranglijst van 1 tot zoveel’, aldus Elsevier.

Dit jaar staat de financiële stabiliteit van ziekenhuizen extra in de spotlights. Uit een analyse van jaarverslagen over 2017 blijkt dat zestien ziekenhuizen moeten oppassen. Zeven ziekenhuizen worden zwak of precair beschouwd, waarvan MC Groep inmiddels failliet is verklaard. Het Langeland Ziekenhuis, Meander Medisch Centrum, MST, Zaans Medisch Centrum, Ziekenhuisgroep Twente (Hengelo) en Zuyderland Medisch Centrum zijn de andere zes. Elsevier verklaart nieuwbouw als oorzaak van de financieel zwakke positie.

Volumenormen

Verder zijn de volumenormen voor 17 ingrepen bij de ziekenhuizen onderzocht. Alle huizen behaalden bij 4 daarvan – dotteren, behandeling longkankerpatiënten, het verwijderen van longen of longweefsel en melanomenbehandeling – de volumenormen. Bij de overige 13 ingrepen – denk aan zware operaties – voldoen 29 ziekenhuizen niet aan de minimumnorm. Elsevier noemt ‘het missen van potentieel voldoende expertise verontrustend’.

Er is nog verbeterruimte

Ondanks de grote hoeveelheid informatie voor het kiezen van een ziekenhuis is er nog verbeterruimte bij het inzichtelijk maken van behandelresultaten. Elsevier constateert dat slechts 5 procent van de 688 indicatoren betrekking hebben op de uitkomsten van medisch handelen. Desalniettemin zijn de afgelopen decennia steeds vaker registraties opgezet om de behandelresultaten te meten. En dat heeft in combinatie met het uitwisselen van informatie tussen tussen collega’s tot nieuwe inzichten geleid. ‘Jammer genoeg duurt het lang voordat dergelijke kennis is terug te vinden in publieke gegevens zoals die in Beste ziekenhuizen worden gebruikt’, aldus Elsevier.

Stille revolutie

Toch kunnen patiënten nu al dagelijks profiteren van de actuele kennis over behandelresultaten. In de spreekkamer wordt steeds vaker overlegd over de behandelkeuze, de bewezen voor- en nadelen, de individuele verwachtingen en de kwaliteit van leven. ‘In de beslotenheid van de spreekkamer is dus een stille revolutie gaande, waarbij de dokter niet meer bang hoeft te zijn om publiekelijk te kijk te staan, maar de patiënt desalniettemin veel kan winnen’, aldus Elsevier. Het weekblad noemt het daarom een logische stap om de kwaliteit van ondermaats presterende ziekenhuizen bekend te maken, zodat de patiënt weet waar hij aan toe is.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.