Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Elsevier vernieuwt ziekenhuisonderzoek

Mark van Dorresteijn
Weekblad Elsevier heeft het onderzoek ‘De beste ziekenhuizen’ vernieuwd. Ook zal bij de presentatie een symposium worden georganiseerd. Met een nieuwe partner, onderzoeksbureau SiRM, brengt Elsevier alle feitelijke en openbare informatie bijeen die nu beschikbaar is over de kwaliteit van de ziekenhuiszorg.
Elsevier vernieuwt ziekenhuisonderzoek

Dat zal niet, zoals voorheen, resulteren in een ranglijst. Wel worden ziekenhuizen vergeleken aan de hand van prestatie-indicatoren, patiëntervaringen en gegevens uit de jaarverslagen. Hoofddoel: een antwoord vinden op de vraag of overheid en ziekenhuizen de patiënt adequaat informeren.

Symposium

Op het symposium dat l; 20 oktober in Den Haag plaatsvindt, staan drie vragen centraal. Wat moet de patiënt weten om voor de beste zorg te kiezen? Welke onpartijdige instantie kan die informatie leveren? En hoe kan die professionele informatie begrijpelijk gemaakt worden voor de leek?

Beschikbaarheid medische informatie

Vier sprekers op het symposium zullen zich buigen over de vraag welke medische informatie wel, en welke informatie niet beschikbaar moet zijn voor publiek. Professor Sir Brian Jarman, emeritus-hoogleraar aan het befaamde Imperial College in Londen, maakte als eerste in het Verenigd Koninkrijk sterftecijfers van ziekenhuizen openbaar, de Hospital Standardised Mortality Ratio’s (HSRM). Daarover zei hij tegen Elsevier: “Patiënten moeten het weten, dat is hun recht. Ooit zeiden ouders uit Bristol, waar in een ziekenhuis kinderen onnodig stierven, tegen ons: had het dan verteld, met een uur verder rijden had ik misschien mijn kind kunnen redden. Ze hebben groot gelijk.”

Betrouwbare uitkomstindicatoren

Het ontbreekt bij de prestatiemetingen in Nederland nog aan betrouwbare uitkomstindicatoren van medisch handelen, stelt Eric Hans Eddes, darmkankerchirurg en voorzitter van de Dutch Surgical Colorectal Audit (DSCA). De DSCA presenteerde een spraakmakende monitor, de eerste waarin cijfers per ziekenhuis zijn gecorrigeerd voor kenmerken van de behandelde patiëntengroep. Vooralsnog dienen de gegevens ‘ter zelfcorrectie’ van ziekenhuizen. De DSCA denkt na hoe voor de patiënt belangrijke informatie openbaar zou moeten worden. Eddes: “Uiteindelijk gaat het er niet om dat de patiënt moet kunnen kiezen voor de beste zorg. Hij moet in élk ziekenhuis verzekerd zijn van de beste zorg.”

Andere sprekers op het symposium zijn Niek Klazinga, hoogleraar sociale geneeskunde aan het AMC/Universiteit van Amsterdam en voorzitter van de Programma Advies Commissie Zichtbare Zorg, en Armand Girbes, hoofd IC van het VUmc en onder andere voorzitter van de commissie Nederlandse Kwaliteitsvisitaties Intensive Care. Zij zullen spreken over de eisen waaraan goede consumenteninformatie moet voldoen. En over de netelige kwestie: wat te doen als een collega ondermaats functioneert?

Inschrijven en informatie

Online inschrijven of meer informatie over het symposium op: www.reedbusinessevents.nl/besteziekenhuizen

Voor vragen of telefonische inschrijving: 078 – 625 37 33.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.