Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Enig vegetarisch verzorgingshuis dreigt te verdwijnen

Zorgorganisatie Icare beraadt zich op de toekomst van het onder haar bewind vallende Felixoord, het enige vegetarische verzorgingshuis van Nederland. Icare is na de zomer begonnen met een onderzoek naar de vraag of en zo ja hoe het tehuis in Oosterbeek kan overleven. Dat meldt regionaal dagblad De Gelderlander.
Enig vegetarisch verzorgingshuis dreigt te verdwijnen

Kamerleden Renske Leijten (SP) en Marianne Thieme (PvdD) hebben Kamervragen gesteld over de positie van identiteitsgebonden zorgcentra zoals Felixoord. Sluiting van het tehuis is een van de opties, welke wordt gevreesd door de bewoners van het nabijgelegen vegetarisch woonpark. Icare zegt er niet op aan te sturen. ‘Er zijn legio mogelijkheden’, aldus een woordvoerder in de krant. ‘Van leegstand tot het scheiden van wonen en zorg, zodat aanleunwoningen ontstaan.’

Zware zorg

Felixoord biedt plek aan70 bewoners, van wie 46 met een AWBZ-indicatie en 24 die verpleeghuiszorg nodig hebben. Zij hebben met elkaar gemeen dat ze vegetariër zijn. Het tehuis kampt met hetzelfde probleem als andere verzorgingshuizen: door de veranderingen in de zorg komen alleen mensen met een zware behoefte aan zorg nog in aanmerking voor een plek.

Scheiden van wonen en zorg

Ouderen met een beperkter behoefte krijgen alleen zorg thuis. Dat heeft gevolgen voor veel zorgcentra. Zij krijgen, zoals ook bij Felixoord het geval is, te maken met leegstand, omdat ze hun kamers niet mogen verhuren aan mensen zonder zware zorgindicatie, en moeten de deur sluiten of het roer omgooien. Bijvoorbeeld door andere combinaties van wonen en zorg aan te bieden, gescheiden van elkaar.

Scheiden wonen & zorg

Het beleid om het wonen en de zorg in de care te scheiden, vormt al jaren een hoofdpijndossier voor zorgbestuurders.  Hoe houden zij de verzorgingshuizen open zonder de huisvestingvergoeding?

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.