Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC moet medische dossiers afgeven

De Hoge Raad bepaalde vandaag dat het Erasmus MC medische dossiers van een overleden patiënte moet afgeven aan het Openbaar Ministerie.

In het Rotterdamse Erasmus MC overleed enkele jaren geleden een patiënte. Het OM wilde onderzoeken of er sprake was van dood door schuld en nam dossiers van het ziekenhuis in beslag. Daartegen verzette het Erasmus MC zich. Het ziekenhuis beriep zich op haar verschoningsrecht. De Hoge Raad stelt het ziekenhuis nu in het ongelijk door te oordelen dat medische dossiers van patiënten voor justitieel onderzoek beschikbaar moeten zijn bij ernstig vermoeden van verwijtbaar ondeskundig handelen van een arts. Zij stelt dat in sommige ‘zeer uitzonderlijke’ gevallen het verschoningsrecht moet wijken voor waarheidsvinding.

Verwijtbaar medisch handelen

Begin vorig jaar kwam de rechtbank Rotterdam tot een zelfde oordeel. Zij stelde toen ook dat het doorbreken van het beroepsgeheim gerechtvaardigd was, omdat een redelijk vermoeden bestond van verwijtbaar onzorgvuldig medisch handelen. De Hoge Raad laat het oordeel van de Rotterdamse rechtbank in stand. De Hoge Raad vindt onder meer dat patiënten in het algemeen erop moeten kunnen vertrouwen dat bij een ernstig vermoeden van verwijtbaar ondeskundig handelen van de arts de gegevens in het medisch dossier voor onderzoek beschikbaar zijn.

Cecile van Hemel, woordvoerder Erasmus MC: “Via dit proefproces wilden wij duidelijkheid krijgen over de reikwijdte van het medisch beroepsgeheim. Die duidelijkheid is er nu. De Hoge Raad laat waarheidsvinding in dit geval prevaleren.”

Van Hemel laat verder weten dat het Erasmus MC de uitspraak eerst gaat bestuderen om erachter te komen wat precies de consequenties zijn. De twee dossiers, die al die tijd in een verzegelde envelop bij de rechtercommissaris hebben gelegen, moeten nu in elk geval richting OM. Over mogelijke andere gevolgen laat het Erasmus MC zich nog niet uit. (Zorgvisie-Carina van Aartsen)

Lees ook:

Samenvatting uitspraak Hoge Raad, 21 oktober 2008

Rechter doorbreekt medisch beroepsgeheim

Erasmus MC vraagt patiënten om donatie

CZ sluit deal met Erasmus MC

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.