Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Erasmus MC ontslaat hoogleraar Poldermans

Het Erasmus MC heeft professor Don Poldermans ontslag aangezegd wegens schending van de wetenschappelijke integriteit. Onderzoek dat werd geleid door de hoogleraar is niet altijd uitgevoerd volgens geldende wetenschappelijke normen, zo laat het Erasmus MC in een persverklaring weten.
Erasmus MC ontslaat hoogleraar Poldermans

Een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit heeft een aantal studies van de hoogleraar beoordeeld. De commissie concludeert dat de hoogleraar onzorgvuldig is geweest bij het verzamelen van gegevens voor zijn onderzoek. Bij één studie staat vast dat bij het gebruik van gegevens van patiënten geen schriftelijke toestemming is gevraagd, gegevens zijn gefingeerd en dat er twee rapportages aan congressen zijn aangeboden op basis van gegevens waarvan bekend was dat ze onbetrouwbaar waren.

Gezondheidstoestand

De studie die aanleiding vormde voor het instellen van de onderzoekscommissie betrof de gezondheidstoestand van patiënten die een operatie moesten ondergaan. Doel van de studie was factoren te achterhalen die kunnen bijdragen aan een betere inschatting van risico’s op complicaties. Deelname aan deze studies heeft voor patiënten volgens het Erasmus MC geen medische gevolgen gehad.

Non-actief

In de zomer van 2011 ontving de decaan van het Erasmus MC signalen van mogelijk wetenschappelijk wangedrag door de hoogleraar in een lopende studie. Die studie is op dat moment stopgezet en de hoogleraar is direct op non-actief gesteld. Daarop heeft een onderzoekscommissie Wetenschappelijke Integriteit deze en enkele andere studies, die in het verleden onder verantwoordelijkheid van de hoogleraar zijn uitgevoerd, tegen het licht gehouden.

Spijt

De hoogleraar onderschrijft de conclusies van de commissie en spreekt zijn spijt uit voor zijn handelswijze. (Zorgvisie – Wouter van den Elsen / Twitter)

Lees meer:

Hoogleraar MUMC oogst kritiek van antikwakzalver

Vice-voorzitter Erasmus MC wint Meester Kackadorisprijs

Erasmus MC komt met eigen wetenschapsblad

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.