Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Erasmus MC start cosmetische opleiding

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
De afdeling dermatologie van het Erasmus MC wil dermatologen in opleiding scholen in cosmetische behandelingen. De dermatologen gaan ook cosmetische behandelingen geven.
botox.fotolia.jpg
Fotolia

Het Erasmus MC biedt daarnaast nascholing aan voor dermatologen die al in een cosmetische kliniek werken.

Complicatiespreekuur
Erasmus MC Aesthetics heeft een complicatiespreekuur waar patiënten komen na mislukte cosmetische behandelingen. Onderzoekers van het Erasmus MC willen bijwerkingen en neveneffecten van ingrepen op celniveau bestuderen. Tot nu toe is volgens het ziekenhuis nog nauwelijks wetenschappelijk onderzoek op het gebied van cosmetiek gedaan.

Botox
De afdeling dermatologie biedt al lipofilling, bovenooglidcorrecties en laserbehandelingen aan. De dermatologen in opleiding gaan behandelingen met botox en fillers uitvoeren onder supervisie van Peter Velthuis. Velthuis is oprichter en bestuurder van de Velthuis kliniek, een keten cosmetische behandelcentra.

Ongewenst
In De Volkskrant uit Peter van de Kerkhof, hoogleraar dermatologie aan het Radboudumc, kritiek op het feit dat het Erasmus MC medisch niet noodzakelijke schoonheidsbehandelingen wil geven. Hij vindt dit een ongewenste ontwikkeling: ‘Wij leiden hier op om zieke mensen beter te maken of om ziekten te voorkomen.’

Minder werk
Peter Velthuis geeft aan dat de interesse voor cosmetische behandelingen ook een gevolg is van het feit dat er steeds meer dermatologische ingrepen uit het basispakket zijn verdwenen. Dat betekent minder werk voor dermatologen.

Veel vraag
Hoogleraar Tamar Nijsten in het Erasmus MC wijst erop dat er veel vraag is naar cosmetische behandelingen. Volgens hem ‘doet iedereen maar wat’. In zijn ziekenhuis zouden er wekelijks tien patiënten komen die complicaties hebben gekregen na een cosmetische behandeling. Nijsten hoopt dat de nieuwe opleiding de behandelingen naar een hoger niveau kan tillen. 

Dossier Arbeidsmarkt
Door overheidsbezuinigingen zijn zorgorganisaties geneigd hun HR-beleid anders vorm te geven. In dit dossier verzamelt Zorgvisie nieuws, achtergronden en opinie over arbeidsmarktgerelateerde zaken in de zorg.
Lees meer >>

Dossier Kwaliteitsnormen
Om kwaliteit te garanderen stellen wetenschappelijke verenigingen kwaliteitsnormen op. Zorginstellingen proberen hier zo goed mogelijk aan te voldoen, terwijl verzekeraars over hun schouders meekijken….
Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.