Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Euthanasie bij dementie is zeldzaam

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De Levenseindekliniek voert vrijwel nooit euthanasie uit bij mensen met een vergevorderde staat van dementie. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer Arie Nieuwenhuijzen Kruseman, waarover Medisch Contact publiceert.
Euthanasie_450.jpg

Kruseman en andere wetenschappers namen 26 dossiers onder de loep van wilsonbekwame patiënten. Ze hadden allemaal een wilsverklaring met een verzoek tot hulp bij levensbeëindiging in geval van ondraaglijk lijden. De verzoeken waren allemaal door een gemachtigde gedaan. Toch werd hun verzoek niet gehonoreerd toen deze situatie zich voordeed. Met alle 26 patiënten was nog verbale of non-verbale communicatie mogelijk. 25 patiënten konden of wilden hun euthanasiewens niet bevestigen. Eén patiënt kon dat wel, maar vond het nog te vroeg. De Levenseindekliniek stelde bij één patiënt ondraaglijk lijden vast. Deze persoon at en dronk niet meer, had hallucinaties en gilde bij de verzorging. Zij overleed twee weken na melding op natuurlijke wijze.

Wilsverklaring is niet voldoende
Voor het honoreren van een wens tot hulp bij levensbeëindiging is een wilsverklaring niet voldoende. In een artikel dat donderdag in Medisch Contact verschijnt, concluderen de wetenschappers dat het verleggen van de grenzen aan wat nog dragelijk is bij vergevorderde dementie meer regel dan uitzondering is. Artsen doen er goed om de wilsverklaring regelmatig te bespreken, zodat patiënten erop kunnen rekenen dat artsen weten wat de recentste wens is. Als een patiënt zijn euthanasieverzoek en zijn lijden niet meer  verwoorden, dan wordt uitvoering problematisch, aldus de wetenschappers.

 

 

 

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.