Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Experts kunnen senatoren nog niet overtuigen van EPD

Mario Gibbels
De Eerste Kamerleden hadden maandagavond 22 maart opnieuw de kans om hun vragen over het landelijk EPD voor te leggen aan een select gezelschap van deskundigen.

Tijdens het rondetafelgesprek bleek dat de Kamerleden zeker nog niet overtuigd zijn van het nut van het landelijk EPD. “Waar dient het nu voor?”, riep VVD-Kamerlid Heleen Dupuis uit. De acht deskundigen die waren uitgenodigd om de vragen van de Eerste Kamerleden te beantwoorden, zijn een stuk positiever over het nut van het EPD. Alhoewel de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) bij monde van Paul Habets liet weten dat voor hen het landelijk EPD van de LHV niet zo nodig hoeft. Zo’n 95 procent van de communicatie tussen hulpverleners vindt binnen de regio plaats, dus waarom dan nog zo’n ingewikkeld systeem optuigen dat de huisartsen alleen maar geld kost?

‘Regionale EPD’s nog honderd keer erger’

Gert-Jan van Boven, directeur van Nictiz, deed erg zijn best om de Kamerleden duidelijk te maken dat er nu ook al via bestaande sys­temen miljoenen patiëntengegevens elektronisch worden uitgewisseld en dat het tijd wordt om het een en ander te regelen met betrekking tot beveiliging en standaarden. Op het eind van de bijeenkomst maakte hij echter een wat moedeloze indruk. Het hielp ook niet echt dat de beveiligingsdeskundige Guido van ’t Noordende opmerkte dat uit zijn onderzoek blijkt dat er bij het landelijk EPD nog sprake is van “grote veiligheidsrisico’s”. Al gaf hij later op de avond toe dat het bij de regionale EPD’s waarschijnlijk nog “honderd keer erger” is.

Wettelijk vastleggen

Aan het eind van de bijeenkomst deed Bart Jacobs, hoogleraar computerbeveiliging aan de Radboud Universiteit van Nijmegen, een emotioneel beroep op de Kamerleden om niet het hoofd in het zand te steken en, via de invoering van het landelijk EPD, beveiligingseisen en standaarden wettelijk vast te leggen. Anders gebeuren er ongelukken, waarschuwde hij. Of dit effect heeft gehad, blijkt waarschijnlijk pas in het najaar. Eerst vindt er omstreeks april een tweede schriftelijke vragenronde plaats. Naar verwachting zal pas in het najaar over het wetsvoorstel gestemd worden. (ICTzorg – Mario Gibbels)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.