Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Externe commissie onderzoekt NZa

Mark van Dorresteijn
Een externe commissie onder leiding van Hans Borstlap onderzoekt gebreken in de beveiliging van vertrouwelijke gegevens bij de Nederlandse Zorgautoriteit. De commissie is ingesteld door minister Schippers van VWS.
Hans Borstlap
Hans Borstlap - Foto: Raad van State

Reden voor het onderzoek is een omvangrijk dossier van een voormalige medewerker van de NZa, die zich kort nadat hij het dossier had ingediend van het leven beroofde. In het dossier schrijft hij over het interne functioneren van de NZa en over de gebreken op het gebied van beveiliging van vertrouwelijke gegevens. In bredere zin stelt hij de integriteit van het handelen van de NZa als organisatie aan de orde. Het dossier heeft hij in een periode van twee jaar samengesteld.

Jaarlijkse beoordeling

Voor zijn overlijden heeft de NZa-medewerker een bezwaarschrift ingediend tegen zijn jaarlijkse beoordeling. Bij dit bezwaarschrift leverde hij het dossier in. Daarop volgde een gesprek met zijn leidinggevende. Een tweede gesprek met de voorzitter Theo Langejan heeft geen doorgang kunnen vinden als gevolg van de zelfdoding.

Acties

De NZa heeft na het ontvangen van het dossier in een logboek beschreven welke stappen zijn leidinggevenden hebben gezet rond de beoordeling van de collega. Ook legt de autoriteit vast in hoeverre schending van vertrouwelijke documenten heeft plaatsgevonden. Tot slot is de beveiliging van vertrouwelijke documenten opgeschroefd.

Borstlap

De onderzoekscommissie staat onder leiding van Hans Borstlap, lid van de Raad van State. Hij is tevens onafhankelijk waarnemer van de aanbesteding thuiszorg in de Achterhoek. Over zijn nieuwe rol wil hij nog niets kwijt: ‘Pas als het rapport is verschenen en er meer duidelijkheid bestaat over de zaak, kan ik naar buiten treden met meer informatie’, zegt Borstlap tegen Zorgvisie.

Ook de NZa en VWS geven lopende het onderzoek geen commentaar.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.