Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Extra zuurstof in ambulance kan gevaarlijk zijn

Mark van Dorresteijn
Patiënten met kortademigheid of een laag zuurstofgehalte krijgen in de ambulance en het ziekenhuis vaak standaard extra zuurstof toegediend. In veel gevallen kan dit schadelijk zijn voor de patiënt en zelfs extra sterfgevallen tot gevolg hebben. Dat blijkt uit onderzoek van de afdeling interne geneeskunde van VUmc in het tijdschrift Archives of Internal Medicine.
Extra zuurstof in ambulance kan gevaarlijk zijn

De onderzoekers hebben de volledige literatuur over de effecten van zuurstof vanaf begin jaren ‘60 tot nu op een rij gezet en ontdekten daarin een heel consistent patroon: patiënten die een hoge dosis zuurstof toegediend krijgen, hebben een groter risico op complicaties en overlijden. De schadelijke effecten zijn het duidelijkst aangetoond bij patiënten met een hartinfarct en bij mensen die gereanimeerd moeten worden. Maar ook bij een herseninfarct en acute ontsporing van een chronische longziekte is teveel zuurstof vrijwel zeker schadelijk.

Vervolgonderzoek

De bevindingen van deze VUmc-artsen waren voor het Amerikaanse tijdschrift aanleiding om vrijwel direct tot publicatie over te gaan. Intussen hebben de auteurs vervolgonderzoek opgezet. Wel pleiten zij er voor om al direct veel voorzichtiger te zijn met het toedienen van extra zuurstof. Dus minder te geven dan nu gebruikelijk is.

(Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Lees ook:

Game bestrijdt agressie tegen ambulancehulpverleners

Politie arresteert man in gehuurde ambulance

Laagdrempelige inzet ambulances zorgt voor ophef

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.