Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Financiën patiënt effect op opvolgen advies

Mark van Dorresteijn
Bijna iedere huisarts heeft de laatste tijd te maken gehad met een patiënt die geen geld zegt te hebben voor een behandeling. Ze halen de voorgeschreven medicijnen niet op of gaan niet naar een fysiotherapeut of psycholoog. Vooral lager opgeleide mensen geven aan dat ze geen geld hebben om het doktersadvies op te volgen.
Financiën patiënt effect op opvolgen advies

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerde enquête onder een achtste van de Nederlandse huisartsen. De online enquête naar zorgmijden is uitgevoerd door de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) in samenwerking met de NOS.

Verregaande gevolgen

´Als een patiënt het advies van de arts niet opvolgt, kan dat verregaande gevolgen hebben´, zegt LHV-voorzitter Steven van Eijck. ´Stel dat iemand blijft doorlopen met een beenblessure omdat er geen geld is voor de fysiotherapeut en na een tijd moet er een operatie komen omdat het probleem onbehandeld is gebleven. Dat is veel duurder, niet alleen voor de patiënt maar ook voor de maatschappij.´ Van Eijck zegt dat de economische crisis de spreekkamer van de huisarts binnen is geslopen. ´Huisartsen merken sowieso dat hun patiënten in de spreekkamer steeds meer over hun financiële problemen praten.´ Het is voor het eerst dat deze grote enquête is gehouden onder huisartsen. Het is dus niet te zeggen in hoeverre mensen voorgaande jaren geen gehoor gaven aan doorverwijzingen van hun huisarts.

Onderzoek eigen risico

Minister Edith Schippers van VWS laat via een woordvoerder weten al gedegen onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de verhoging, sinds januari 2013, van het eigen risico. Dit onderzoek is begin volgend jaar klaar. Als er veranderingen in bijvoorbeeld het doorverwijsgedrag zijn, dan worden die in dat onderzoek zichtbaar. Eerder is de zorgtoeslag voor de laagste inkomens met hetzelfde bedrag verhoogd als het eigen risico is verhoogd. De laagste inkomens gaan er daardoor in koopkracht niet op achteruit, aldus de woordvoerder.
Iedere verzekerde heeft een verplicht eigen risico van 350 euro, dat wil zeggen dat iedereen die kosten voor zorg zelf moet betalen. Een bezoek aan de huisarts wordt altijd vergoed uit de basisverzekering. (bron; ANP)

4 REACTIES

 1. Tegenwoordig ben je een uitstervend ras als je in het jaar(en 50 jaar in opvolging) dat je je premie wel betaalt,maar totaal geen beroep op de zorg doet?
  We moeten weer terug naar die tijd.
  Tenslotte jouw gezondheid bepaalt of je leven zovelen jaren gegarandeerd is, of niet soms,
  Merk dat velen er een potje van maken(uit verveling?) om zorgverleners bezig te houden!

 2. Lees alle reacties
 3. Heerlijk toch dat er mensen zijn die hun eigen gezondheid in de waagschaal leggen om te protesteren tegen het alsmaar gegraai van specialisten, zorginstellingen en zorgverzekeraars, terwijl ze zelf (net als ik) trouw al meer dan 50 jaar steeds en steeds meer betalen aan de zorg; DIE HELEMAAL NIET ZO DUUR HOEFT TE ZIJN.
  Als je de zaak onder druk zet (net als Teeven met het gevangeniswezen) dan komen de voorstellen tot efficiency, besparing en bezuiniging VANZELF); en de specialisten in loondienst en ik noem er nog makkelijk honderd op (in plaats van als gekken naar het Malieveld te gaan).
  Even heb ik gedacht om de maagbeschermers die ik moest betalen te weigeren zodat ik nog meer kosten ging veroorzaken maar ik heb het lef niet om dat te doen. Hoe meer het vast gaat lopen hoe meer de fraude en de laksheid wordt uitgebannen!!
  Nog erger is het als mensen het werkelijk niet kunnen betalen en met hun gezondheid van de regen in de drup raken; bekokstoofd door regeringslieden en bestuurders die ’s avonds 25 euro fooi geven na het zoveelste diner dat de gemeenschap heeft betaald.
  Slaap maar lekker door.

 4. De betreffende woordvoerder heeft wel een beperkte blik van kijken. Het is inderdaad zo dat de zorgtoeslag is toegenomen. Maar de uitkeringen zijn lager dan vorig jaar. Daarnaast worden uitkeringsgerechtigden geconfronteerd met allerlei lastenverzwaringen. Per definitie is de koopkracht dus wel degelijk naar beneden gegaan.
  En ook als de zorgtoeslag direct naar de zorgverzekeraar zou worden overgemaakt (zoals bij de huurtoeslag naar de verhuurder), dan nog blijft dit fenomeen bestaan, omdat mensen simpelweg het geld niet meer hebben voor een behandeling.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.