Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Forse overproductie zorgorganisaties blijft onbetaald

Zorgorganisaties hebben in 2013 voor 81 miljoen euro zorg geleverd waarvoor niet is betaald, zo blijkt uit onderzoek van brancheorganisatie ActiZ naar de overproductie 2013 door zorgkantoren. Dat terwijl volgens ActiZ het geld wel bij de zorgkantoren op de plank ligt.
Forse overproductie zorgorganisaties blijft onbetaald
Foto: ANP/Lex van Lieshout

De helft van de zorgorganisaties die zorg thuis leveren, levert meer zorg dan vooraf met het zorgkantoor was afgesproken: dat is de zogenoemde overproductie. Uit het onderzoek blijkt dat zij per organisatie gemiddeld  213.000 euro tekort komen. Van de organisaties die intramurale zorg leveren komt 58 procent tekort en gaat het om een bedrag van gemiddeld 221.000 euro aan overproductie per zorgorganisatie. Opgeteld is dat 49 miljoen euro bij alle deelnemers aan het onderzoek samen. Voor de hele branche van verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg gaat het in 2013 om 81 miljoen euro. Dat is bijna 32 miljoen euro hoger dan in 2010. Opvallend is dat vooral de kleinste en de grootste zorgorganisaties bovengemiddeld te maken hebben met zorg die niet is vergoed. In de loop van 2013 heeft 12 procent van de organisaties mede daardoor een cliëntenstop ingesteld.

Keuzevrijheid

Aad Koster, directeur ActiZ: ‘Dat betekent dat cliënten niet terecht kunnen bij het verzorgingshuis of de thuiszorgorganisatie van hun keuze of op de wachtlijst komen, terwijl die organisatie wel capaciteit heeft om zorg en ondersteuning te leveren. Wij vinden dit een verkeerde prikkel in het systeem, want organisaties die investeren in kwaliteit en innovatie, worden hiervoor niet beloond doordat klanten voor hen kunnen kiezen.

Productie

De problemen worden nu nog groter, omdat volgens ActiZ voor 65 procent van de organisaties de afspraken voor de productie in 2014 zijn gemaakt op basis van de inschatting aan geleverde zorg in november 2013, niet op de daadwerkelijk geleverde productie in 2013. Dat betekent dat veel zorgorganisaties zijn gestart met een hogere productie dan waarvoor het zorgkantoor een productieafspraak heeft gemaakt. Drie op de vijf zorgaanbieders verwacht dat de problematiek van overproductie in 2014 toeneemt. Daarnaast blijkt dat zorgkantoren terughoudend inkopen.

Geld op de plank

Het geld is er wel, stelt Koster. Door het AWBZ-bekostigingssysteem blijven er echter jaarlijks grote bedragen onbenut voor de zorg. Van drie concessiehouders is bekend dat er bij hen in 2013 totaal ruim 150 miljoen euro van de contracteerruimte niet is besteed aan AWBZ-zorg. ActiZ vindt het onbegrijpelijk dat het systeem maakt dat rekeningen niet betaald worden terwijl het geld wel beschikbaar is. Daarom vraagt ActiZ het ministerie van VWS, de zorgkantoren (ZN) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om het mogelijk te maken de contracteermiddelen die over blijven aan te wenden voor betaling achteraf.

1 REACTIE

  1. Dus: deze onbenutte ruimte in het budget, het geld op de plank, overhevelen naar de PGB: is er meer ruimte om bv. de vrijwillig, door omstandigheden gedwongen, mantelzorg te verlichten. Bv. de korting op de AOW bij inwoning bij kinderen te compenseren door eenzelfde bedrag, bruto / netto, als PGB contact terug te reguleren. Nog beter: deze strafkorting op het verlenen van maatwerk en besparing van zorgkosten, gewoon laten vervallen en niet invoeren! Gaan we mantelzorg straffen? Financiële analyse op voornoemd te maken -> resultaat strafkorting onmiddellijk in de prullenbak door PGB budget tekort bij de Gemeenten!!

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.