Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Fraude bij Icare thuiszorg

Redactie Zorgvisie
De fiscale opsporingsdienst Fiod-ECD onderzoekt een miljoenenfraude bij thuiszorgorganisatie Icare uit Meppel. Dat zei een woordvoerder van het functioneel parket gisteren in het televisieprogramma Nova.
Fraude bij Icare thuiszorg

Voormalig Icare-topman Bart V. zou volgens het Financieele Dagblad 1,3 miljoen euro in eigen zak hebben gestoken. Bart V. was van 1998 tot 2005 bestuursvoorzitter van Icare, een van de grootste thuiszorginstellingen van het land. Justitie vermoedt dat hij privé heeft geprofiteerd van de verkoop van onroerend goed van Icare. Ook zouden hij en anderen geld hebben verdiend met de verkoop van Thuiszorg Perfect, een dochterbedrijf van Icare, aan Randstad.

Doorverkoop

In 2000 werd deze verlieslijdende dochter verkocht aan een vrouwelijke kennis van Bart V. Kort daarop werd de onderneming weer verkocht aan Breevenen BV waarvan dezelfde vrouw directeur en enig aandeelhouder was. Op 1 december 2003 werd het bedrijf doorverkocht aan Randstad, die de naam omdoopte tot Randstad Zorg Beheer BV.

Fiscale claims

Uit een intern rapport van Achmea, het zorgkantoor waaronder Icare valt, staat dat Icare Thuiszorg aan de vrouw heeft verkocht voor het symbolische bedrag van één gulden. Thuiszorg Perfect had op dat moment een negatief vermogen en ook liepen er diverse fiscale claims tegen het bedrijf.

Thuiszorg Perfect

In december 2003 zou Thuiszorg voor circa 7 miljoen zijn verkocht aan Randstad. Het geld werd gestort op de rekening van Breevenen BV. Als het rechtstreeks was verkocht aan Icare, waren de gelden, volgens het Achmea-rapport, beschikbaar gekomen voo de AWBZ. Op het moment van de verkoop van Randstad was Thuiszorg een winstgevende onderneming geworden. Dit was vooral te danken aan Icare, dat veel werk aan de voormalige dochter uitbesteedde.

Justitie

Justitie onderzoekt nu of en in hoeverre Bart V. en de vrouw en een onbekende aantal andere verdachten van deze gang van zaken hebben geprofiteerd. Bart V. en de vrouw hebben twee weken vastgezeten. Op het huis van Bart V. in Zuidhorn is voor 1,3 miljoen beslag gelegd. (Het Financieele Dagblad)

Lees ook:

Icare heft klantenstop op

Icare wint Wmo-rechtszaak in Zwolle

Icare-bestuurder ving miljoen bij verterk

12 REACTIES

 1. Ja en ik werzaam bij TP wordt overgedaan naar icare, ik moet van loonschaal fwg 25 na fwg 10! ik sta met de rug tegen de muur want alleen op deze manier wordt mij een vast contract aangeboden, schandalig als ik lees over hoeveel geld het gaat met de directie! weg je diloma’s alles voor niks.
  iedereen wil meer loon maar wij moeten minder gaan verdienen voor behoud van je werk!!!!!!!!!!!1

 2. Lees alle reacties
 3. Stond niet ook een van de echtgenotes van iemsnd uit het huidige bestuur van icare op de loonlijst van thuiszorg perfect?
  En wat is met de werknemers van icare die ontslag kregen en die later met een lager salaris bij thuiszorg perfect zijn aangenomen als dat waar is, is het toch bijzonder eigenaardig dat het bestuur hier niets van wist.

 4. Stond niet ook een van de echtgenotes van iemsnd uit het huidige bestuur van icare op de loonlijst van thuiszorg perfect?
  En wat is met de werknemers van icare die ontslag kregen en die later met een lager salaris bij thuiszorg perfect zijn aangenomen als dat waar is, is het toch bijzonder eigenaardig dat het bestuur hier niets van wist.

 5. aan lama1948,
  De zorg overlaten aan particulieren ?? Bart Visser. Henk Tjassing (jaren geleden in Zembla), Cees de Vos(hebben ze nog niet gepakt) zijn oudgedienden en bestuurders van de (oud)reguliere thuiszorg Drenthe (voormalig kruiswerk.
  Icare is geen slachtoffer, de mensen die er werken en de clienten. Je kan mij niet wijsmaken dat de top van Icare geen flauwe notie heeft gehad wat er is gebeurd. Zeker een raad van toezicht niet.

 6. Ik vind het toch belangrijk op uw reactie te reageren. Mijn insteek was onpartijdig bedoeld, niet als partijdige tégen Icare, maar ook niet als partijdige vóór Icare. Het is niet mijn bedoeling geweest de eerste reactant als “zakkenvuller” te omschrijven, maar duidelijk te maken, dat het in haar/zijn verhaal ook ging om eigenbelang in tegenstelling tot het belang van de medewerkers en cliënten in de zorg (door de opmerkingen als: geen extra scholing, niet de functie die ze wilde, nog steeds de 30 overuren niet uitbetaald)! Ik ben het zéér met u eens dat scholing in de zorg voor de goede uitoefening van de functie van LEVENSBELANG is (soms letterlijk) én indien het budget het toelaat, scholing buiten de functie! Ik had gehoopt dat dat in mijn verhaal ook duidelijk was overgekomen. Ik werk inderdaad ook (en ook om een gezin te onderhouden) ik maak óók zeker wel gebruik van de gezondheidszorg en ben blij dat er zoveel mensen zijn die dit werk doen, ondanks dat er door de politiek -mijns inziens- te weinig geld in gestoken wordt! Dat Icare het slachtoffer is, in principe, ging mij puur om het verhaal waar het in eerste instantie om ging… nl. dat een EX-bestuurder volgens de berichten publiek geld in zijn eigen zak stopt! Geld dat naar mijn mening voor de zorg van cliënten had moeten worden gebruikt! En als die EX-bestuurder in uw ogen een functie had om ook de rest van het bestedingspatroon te beïnvloeden, heeft dat niets te maken met het Icare van nu…. er zijn nu nl. (zoals in het nieuwsbericht te lezen is, nieuwe bestuurders). Ik vind het persoonlijk spijtig dat mijn verhaal is overgekomen als PR-praatje, aangezien ik mezelf onpartijdig heb genoemd en mijn reactie ook zo is bedoeld.

 7. Als “zorgconsument” (tandarts- en sporadisch huisartsbezoek) en werknemer die trouw zijn zorgpremies en loonheffingen betaalt (toch zo’n €400 voor een gezin per maand), kan ik me niet onpartijdig noemen. Daarbij heb ik ook nog de pech om in de gezondheidszorg (ziekenhuis) te werken voor een salaris vergelijkbaar met de politie. Ik begrijp dan ook heel goed wat bovenstaande ex-werknemers bedoelen, echter niet wat ‘onpartijdig’ bedoelt! Volgens mij was de makke bij Icare nou juist dat de volgorde van besteding van gemeenschapsgeld niet helemaal correct is verlopen, namelijk eerst onkosten, dan loonkosten voor de top, dan de exploitatiekosten voor een “TOP”zwaar bedrijf en, oh ja, er zijn ook nog cliënten die zorg behoeven, daar sturen we dan maar niet of nauwelijks gekwalificeerde krachten naar toe die bovendien niet geschoold of bijgeschoold worden omdat het geld op zou zijn. Scholing voor werkers in de zorg is m.i. van LEVENSBELANG, daarover kan ik uit eigen ervaring praten! En ja, ik ben zeker ook zo’n zakkenvuller, want ik werk om mijn gezin te onderhouden en u ‘onpartijdig’, werkt u ook? En maakt u ook misschien wel eens gebruik van gezondheidszorg? De tijd dat mensen uit roeping in de gezondheidszorg gingen werken is toch al lang geleden, ‘cliënten’ die elke maand een vermogen aan zorgkosten betalen verlangen daarvoor in de plaats professionele zorg en geen alfa-hulpen met nul-uren contracten (handig, want die hoef je geen scholing te bieden). En hoezo, Icare is hier in principe het slachtoffer. Als stichting, met toezicht en bestuur mag je toch verwachten dat er eerst en vooral naar de top gekeken wordt, vooral als het grootverdieners betreft! ‘Onpartijdig’, ik vermoed dat u zelf ook iets met Icare van doen hebt, waarschijnlijk bent u daar ook zo’n ECHTE zakkenvuller, die niets met “de handen aan het bed” van doen heeft! Partijdig dus! Maar u heeft gelijk als u zegt dat de politiek het niet goed doet (of zegt u dat niet?). U houdt een prachtig PR-praatje.

 8. Ik vind het vervelend dat er EX-werknemers van Icare zijn, die dit soort berichten nodig hebben om hun persoonlijke frustraties kwijt te kunnen! Icare is hier in principe het slachtoffer en denkt u dat als Icare hier van op de hoogte was, dat er geknipt werd in het personeel zodat dit soort ongein verder kon? Het gaat hier om gebeurtenissen tussen 1999 en 2001….. dus in ieder geval de eerste EX-werknemer van Icare valt buiten dit verhaal. Dit gebeurde vóór dat u überhaupt in dienst bent gekomen! Dat er geknipt en bezuinigd word, komt omdat er gewoonweg vanuit de politiek minder geld beschikbaar is/wordt gesteld voor goede thuiszorg. Ál het geld dat Icare “krijgt”, wordt eerst besteed aan het zeker stellen van goede zorg thuis! Daarna worden er de onkosten van betaald. Wees er zeker van dat Icare er alles aan doet om medewerkers met “de handen aan het bed” te behouden, maar soms houdt het op en kan er niet meer worden gegeven! (- voor de functie uitoefening – onnodige)bij- en nascholingen kunnen soms niet uit en nee, niet iedereen met de juiste papieren op zak (óók de medewerkers die er 10 jaar langer werkten dan u) krijgen niet altijd de functie die ze zélf willen!!!! Een vraagje: bent u dan niet zelf ook een beetje uw eigen zakken aan het vullen door middel van Icare? Of gaat het ú ook waar het Icare voor staat: in eerste plaats: zorgen voor goede zorg thuis?

 9. Dat gebeurt er dus als je de zorg overlaat aan particulieren. Lang leve de criminelen van de VVD! Halen, hebben, houden is niet voor niets het devies van deze partij. Nationalisatie van de zorg en alle andere nutsinstellingen is ten hoogste gewenst.

 10. STELERS? WAT ZIJN STELERS? HET ZIJN DIEVEN, PROFITEURS, ZWENDELAARS, GLUIPERDS, ZONDER SCRUPULUS, OVER DE RUGGEN VAN DE ZWAKKEREN IN DE SAMENLEVING. AANPAKKEN DAT ZOOITJE!!!!!!!!!! LAAT ZE MAAR BLOEDEN!!!!!!!!

 11. In aansluiting op mijn vorige reactie: met bezuinigen op de personeelskosten spreek ik uit eigen ervaring: ik heb nooit de kans gekregen om hogerop te komen (met een verpleegdiploma op zak); ik werkte structureel meer uren boven mijn contract, maar kon geen uitbreiding van mijn urencontract krijgen;
  bij- en nascholingscursussen konden niet uit; en nu, na 8 maanden uit dienst te zijn van Icare, kan ik nog steeds fluiten naar uitbetaling van zo’n 30 overwerk-uren. WÀT EEN ZAKKENVULLERS; STELERS UIT ANDERMANS PORTEMONNEE!!!

 12. Ik heb 7 jaren bij Icare gewerkt als verzorgende en heb mij altijd onbehaaglijk gevoeld over het Personeelsbeleid. Het leek wel alsof HET BEDRIJF het er altijd om te doen was zo min mogelijk loonkosten te maken. Ik weet nu waar DAT geld voor nodig was. Het verklaart misschien ook wel waarom de relatie met het management altijd zo moeizaam was. Die hadden het mandaat om op de personeelskosten zo veel mogelijk te bezuinigen. SCHANDE MET DE WETENSCHAP DIE WE NU HEBBEN!!!

 13. Wat een groffe misdaad, om zoveel deld te verduisteren in een organisatie als Icare. Het geld dat vrijkomt uit zijn eigen woning moet m.i. teruggegeven worden aan Icare en alsnog worden besteed aan het doel waarvoor het eigenlijk bestemd was: goede thuiszorg en die mensen die het nodig hebben en misschien al lang wachten.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.