Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Fraude met PIP-implantaten

Redacteur KinderopvangTotaal
Tientallen vrouwen lopen zonder het te weten rond met PIP-borstimplantaten. Zij hebben een borstoperatie ondergaan en goedkopere implantaten gekregen dan waar ze voor betaalden. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
Fraude met PIP-implantaten

De fraude met de implantaten gebeurde in privéklinieken, maar ook in reguliere ziekenhuizen, aldus RTL Nieuws. Het gaat zowel om vrouwen die om medische redenen (bijvoorbeeld na borstkanker) als om cosmetische redenen een borstoperatie hebben ondergaan. Vrouwen betaalden voor een duurder merk, maar kregen goedkopere PIP-implantaten. Met verschillende vrouwen is nooit besproken welk merk implantaat gebruikt zou worden, zij kregen het kwalitatief mindere PIP-implantaat.

Misstanden

Tientallen vrouwen hebben voor dure borstimplantaten betaald, maar goedkope PIP-implantaten gekregen. Dat blijkt uit onderzoek van de researchredactie van RTL Nieuws onder letselschadeadvocaten, medewerkers van privéklinieken, patiëntenmeldpunten en artsen. RTL Nieuws zegt dat ‘verschillende klokkenluiders binnen de plastische chirurgie bevestigen dat deze misstanden op meerdere plekken voorkomen.’ Artsen en commercieel medewerkers van klinieken en ziekenhuizen zouden zich vooral hebben laten leiden door geld. ’Als je bespaart op de kosten voor implantaten, dan houd je meer geld over’, verklaart Gerrie Stolk, oud-directeur van een privékliniek tegenover de RTL-redactie.

Scheuren

De PIP-implantaten kwamen eerder dit jaar in het nieuws doordat er verboden industriële siliconen in zijn gebruikt en ze makkelijk scheuren. Veel vrouwen hebben door PIP-implantaten ernstige gezondheidsklachten gekregen. Onder meer door de lagere prijs bestond al bij het op de markt komen van deze implantaten in 2001 grote twijfel over de kwaliteit ervan, zo blijkt uit eerder onderzoek van RTL Nieuws. (Zorgvisie / foto: ANP Koen Suyk)

Lees meer

IGZ wist van problemen PIP-implantaten

Nieuwe groep vrouwen gewaarschuwd voor borstimplantaten

Catharina Ziekenhuis vergoedt vervanging borstprothesen

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.