Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Friesland start grootschalige pilot horizontaal toezicht

Redacteur Zorgvisie
Een groep van gemeenten, zorgaanbieders en een zorgverzekeraar starten in Friesland een pilot met horizontaal toezicht. De pilot strekt zich uit over de Wmo, Wlz en Zvw en moet de administratieve lasten flink verlagen.
Computer epd
Foto: iStock

Dat meldt de gemeente Leeuwarden, een van de deelnemers aan de pilot. Ook de gemeente Herenveen, de Dienst Sociale Zaken en Werkgelegenheid Noardwest Fryslân, zorgkantoor Friesland, de Friesland Zorgverzekeraar, Thuiszorg Het Friese Land en de KwadrantGroep nemen deel aan de pilot, die wordt begeleid door KPMG.

Doel van de pilot

‘De pilot is een landelijke primeur’, meldt de gemeente Leeuwarden. ‘Horizontaal toezicht is niet nieuw in de zorg, maar het is voor het eerst dat het op deze schaal wordt toegepast binnen de Wmo, Wlz en Zvw. Hiermee wordt de regeldruk in de zorg verminderd en is voor zorgvragers sneller duidelijk op welke zorg ze recht hebben.’ De deelnemers willen er door de invoering van een horizontale controle daarnaast voor zorgen dat de kwaliteit van de declaraties in de keten van zorginstellingen, gemeente en zorgverzekeraar worden verbeterd en dat er meer zekerheid komt over de rechtmatigheid van de zorg.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.