Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fusie AMC en VUmc kan in 2017 rond zijn

Beleid, management en politiek zijn de aandachtsgebieden van Eric Bassant. Voor Zorgvisie becommentarieert hij trends en thema's.
De academische ziekenhuizen AMC en VUmc kunnen in 2017 gefuseerd zijn. ‘In het meest hoopvolle scenario begin 2017’, zegt AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi.
Foto: Marcel Levi
Foto: Marcel Levi

Levi doet zijn uitspraak in een interview met relatieuitgave Dossier van accountantsorganisatie BDO. De ziekenhuizen werken sinds 2013 aan een fusie. Die is tegengehouden door de Autoriteit Consument & Markt vanwege de juridische structuur van de VU. Die structuur is inmiddels aangepast en de ziekenhuizen hebben afspraken gemaakt over de verdeling van functies. De spoedeisende hulp verhuist naar Amsterdam Zuidoost. ‘Ja, die komt hier aan de Meibergdreef. En we zijn er nog niet uit of je dan helemaal geen seh meer op de Boelelaan (VUmc) nodig hebt. In ieder geval wordt die daar veel kleiner. Dat zijn fundamentele keuzes, wij doen dit dan ook echt om andere redenen dan de meeste andere ziekenhuizen’, vertelt Levi.

Grootste ziekenhuis van Nederland

De twee ziekenhuizen hebben de ambitie tot de topdrie van de academische centra in Europa te gaan behoren. ‘Dat heeft gewoon met schaalgrootte te maken; met hoeveel geld je kunt uitgeven aan research en infrastructuur’, aldus Levi. Door de fusie ontstaat het grootste ziekenhuis van Nederland met een omzet van ongeveer 1,7 miljard euro.

De twee ziekenhuizen zijn niet van plan om een nieuw gebouw neer te zetten. ‘Ik heb door schade en schande iets geleerd in deze sector: iedereen die bouwt, komt in de financiële problemen. Het zou voor ons een miljard kosten, dat hebben we niet en dat ga ik niet lenen’, zegt Levi.

Bestuursvoorzitter

Er is nog geen beslissing gevallen over wie bestuursvoorzitter wordt van de nieuwe organisatie. Levi: ‘Wouter Bos en ik werken nu twee, drie jaar samen en dat gaat eigenlijk heel goed. Ik ben meer van de medisch-wetenschappelijke inhoud en hij is echt veel beter in projectmanagement. Dat vult elkaar prachtig aan, dus onze propositie is om dat voorlopig samen te blijven doen. Maar het is de raad van toezicht die daarover beslist.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.