Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Fysiotherapeuten demonstreren tegen regeldruk, KNGF stuurt brandbrief

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Grote frustratie en onbegrip bij de fysiotherapeuten. Initiatieven om de regeldruk te verminderen, hebben tot nu toe nauwelijks effect gehad. De fysiotherapeuten proberen al sinds 2006 de administratieve lasten te beperken, ‘zonder merkbaar resultaat’. Slechts 0,02 procent van de fysiotherapeuten ervaart merkbare verbetering.
Fysiotherapeuten demonstreren tegen lastendruk, KNGF
Adobestock

Dat schrijft voorzitter Guusje ter Horst van het Koninklijk Genootschap voor Fysiotherapie aan de Vaste Kamercommissie VWS. Vandaag demonstreert de Actiegroep Fysiotherapie bij de Tweede Kamer waar om 13.30 het AO over administratieve lasten begint.

Regeldruk bij fysiotherapeuten

In 2016 is een werkgroep Administratieve Lasten Paramedie onder leiding van VWS aan de slag gegaan. In 2017 zijn hierover in het Hoofdlijnenakkoord Paramedische Zorg afspraken gemaakt tussen onder andere KNGF, Zorgverzekeraars Nederland, zorgverzekeraars en het ministerie van VWS. Hoewel er bij al deze partijen overeenstemming is over het belang van het terugdringen van regeldruk, blijven de resultaten uit. Tegelijkertijd neemt bij hen de onrust toe dat er in de contracten  van zorgverzekeraars voor 2019 nodeloze administratieve maatregelen bij komen.

Zorginkoop

De fysiotherapeuten willen zo snel mogelijk af van overbodige administratieve regels en knellende contractbepalingen. Ook het KNGF heeft de afgelopen jaren meerdere malen gewezen op onwerkbare situaties voor fysiotherapeuten waar patiënten de dupe van worden. Volgens het KNGF is het meer regel dan uitzondering dat zorgverzekeraars invloed uitoefenen op de kwaliteit van het werk van de fysiotherapeut. Het KNGF noemt dit ‘een zorgelijke en zeer ongewenste ontwikkeling die ook in veel andere zorgdisciplines voor komt.’

Zorgverzekeraars

De fysiotherapeuten zeggen dat zij onwerkbare regels krijgen opgelegd krijgen en vinden dat hun werk in financiële zin wordt ondergewaardeerd. Fysiotherapeuten zeggen zich hier nauwelijks tegen te kunnen verweren, aangezien zij niet in de gelegenheid worden gesteld om met de zorgverzekeraars te onderhandelen over de zorgcontracten die zij willen afsluiten. Er zouden steeds meer fysiotherapeuten overwegen om geen contracten meer af te sluiten.

Actieplan ‘Ontregel de Zorg’

Het KNGF hoopt dat het onlangs gepresenteerde Actieplan ‘Ontregel de Zorg’ een doorbraak forceren voor de fysiotherapeuten. Zij vraagt daarbij om een gelijkwaardige onderhandelingspositie voor fysiotherapeuten en een redelijke, kostendekkende, beloning. Ook vraagt het KNGF de minister om een sectoroverstijgende aanpak te kiezen bij het verminderen van regeldruk. Digitale informatie-uitwisseling tussen zorgverleners moet snel mogelijk worden gemaakt. Voorzitter ter Horst wijst er op dat er in het Actieplan geen sancties zijn opgenomen voor het geval dat partijen hun afspraken niet nakomen. Zij vraagt wat er gebeurt als andere partners een maatregel op de schraplijst van zorgaanbieders weigeren uit te voeren.

Behandelindex als straf

De actievoerders pleiten er mede namens het KNGF voor om de Behandelindex (BI) in 2019 niet meer toe te passen als strafmaatregel, maar als indicator voor fysiotherapeut en zorgverzekeraar om met elkaar in gesprek te gaan. De BI bepaalt het maximum aantal behandelingen per patiënt dat een fysiotherapeut mag geven, terwijl zijn patiënt meestal voor meer behandelingen verzekerd is. Als een fysiotherapeut meer medisch noodzakelijke behandelingen geeft dan het gemiddelde, dan heeft dat financiële consequenties. ‘Een uiterst arbitraire maatregel, waarmee de zorgverzekeraar in feite de kwaliteit van de behandeling bepaalt, ten nadele van de patiënt.’

Brief van het KNGF aan de Tweede Kamer

Brief aan Kamerleden inzake verzameloverleg Administratieve Lasten en Regeldruk

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.