Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gebruik AED verdubbelt kans bij hartstilstand

Mark van Dorresteijn
Het gebruik van een automatische externe defibrillator (AED) verdubbelt de overlevingskans na een hartstilstand. Dat heeft onderzoeker Jocelyn Berdowski van het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam vastgesteld in een onderzoek naar de keten van hulpverlening bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis.
Gebruik AED verdubbelt kans bij hartstilstand

De overlevingskans na een plotse hartstilstand is sinds de AED op tal van plaatsen beschikbaar is, gestegen van 9 naar 17 procent.

Meldkamer

Volgens Berdowski is het heel belangrijk dat een meldkamercentralist, die het telefoontje naar 112 opvangt, een hartstilstand meteen herkent. Dat bleek in 70 procent van de gevallen overigens ook zo te zijn. Als de centralist meteen weet waar het om gaat, is de kans op overleven 14 procent, maar als dat niet duidelijk is, daalt de overlevingskans naar 5 procent. De helft van de patiënten van wie het hart stilstaat overleeft als er binnen zes minuten na de stilstand wordt geschokt.

Richtlijnen

De richtlijnen voor reanimatie buiten het ziekenhuis worden elke vijf jaar aangepast. Vandaag verschijnen de nieuwe richtlijnen. Berdowski promoveert deze maand op haar onderzoek aan de Universiteit van Amsterdam. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn | Twitter)

Lees ook:

Brabantse AED’s in trek bij dieven

AED sneller vindbaar door applicatie op telefoon

Zorgvisie nieuwsbrief

Blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws met de gratis Zorgvisie e-mailnieuwsbrief.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.