Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Geen besmetting door vervuilde endoscoop

In het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zijn tijdens de terugroepactie van patiënten geen besmettingen aan het licht gekomen die in verband kunnen worden gebracht met vervuilde endoscopen.

Het ziekenhuis kon niet voor 100 procent uitsluiten dat besmetting had plaatsgevonden, omdat een afwasmachine voor endoscopen op locatie Zuider niet naar behoren heeft gefunctioneerd. In totaal zijn 871 mensen onderzocht, onder wie ook mensen die op de andere locatie waren behandeld, maar toch bezorgd waren. Van die 871 bleken 76 mensen sporen van de ziekte hepatitis-b, vier hepatitis-c, en twee hiv in hun bloed te hebben. Nauwgezet onderzoek heeft uitgewezen dat deze ziektegevallen niet in verband zijn te brengen met de defecte reinigingsmachine.

Besmetting onwaarschijnlijk

Vier van deze mensen lijden nog aan hepatitis-b, vier aan hepatitis-c en twee aan hiv. De rest is reeds genezen. Slechts een van de tien besmettelijke patiënten, iemand met hepatitis-c, blijkt onderzocht met de mogelijk vervuile scoop. Bij een volgende persoon is echter vooralsnog geen ziekte gevonden. Volledige zekerheid kan pas eind juli worden gegeven, wanneer de incubatietijd is verstreken. Internist-infectioloog dr. Jan den Hollander acht besmetting zeer onwaarschijnlijk omdat hepatitis-c gevoelig is voor hete temperaturen en nauwelijks overleeft buiten het lichaam.

Onderzoek inspectie

Het Maasstad Ziekenhuis heeft 26 patiënten nog niet getraceerd. Het ziekenhuis blijft zich inspannen om contact met hen te leggen. De Inspectie voor de Gezondheidszorg zal haar eigen onderzoek doen. (Zorgvisie – Berber Bast)

Lees ook:

Maasstad Ziekenhuis roept endoscopie-patiënten terug

1 REACTIE

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.