Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen ontslag huishoudelijke hulpen Vivium

Redacteur Zorg+Welzijn
Geen gedwongen ontslagen voor medewerkers huishoudelijke hulp bij Vivium Thuiszorg. Het sociaal plan dat de thuiszorgorganisatie in Het Gooi en de vakbonden hebben bereikt, voorziet in behoud van baan met op termijn een lager salaris of een andere baan met omscholing.
Geen ontslag huishoudelijke hulpen Vivium
Foto: ANP Koen Suyk

Vivium Thuiszorg moet reorganiseren omdat de vraag naar huishoudelijke hulp terugloopt. Volgens de thuiszorgorganisatie ligt de oorzaak daarvan in de verandering van de eigen bijdrage van de cliënt vanaf begin dit jaar, die niet meer inkomensafhankelijk maar vermogensafhankelijk is. ‘Hierdoor vinden veel cliënten de kosten te hoog worden. Ook vragen gemeenten vaak eerst meer steun uit de naaste omgeving van de cliënt voordat zij een indicatie geven voor hulp bij het huishouden door een zorgaanbieder.’

Sociaal plan

Afgelopen week heeft Vivium Thuiszorg een akkoord bereikt met de vakbonden over een sociaal plan voor een reorganisatie. In het sociaal plan is afgesproken dat de 125 medewerkers huishoudelijke hulp een keuze voorgelegd krijgen. Zij kunnen ervoor kiezen om met een lager salaris – vanaf 1 september 2014 – hun baan te behouden of om zelf ander werk te zoeken, waarbij zij wel middels om- en bijscholing worden ondersteund.

Behoud

Vivium Thuiszorg betreurt het dat de maatregelen nodig zijn, maar benadrukt dat de werkgelegenheid voor deze werknemers behouden blijft. Ook als in 2015 door het zorgakkoord de vraag naar hulp bij het huishouden terugloopt tot 60 procent. Vivium zegt dat zij in alle opzichten zal blijven voldoen aan de eisen die de gemeenten in de Gooi- en Vechtstreek aan thuiszorg stellen.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.