Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geen oog voor voeding in aanpak zorgverspilling

In het VWS-programma ‘Aanpak Verspilling van Zorg’ zijn goede initiatieven genomen om verspilling terug te dringen. Dat schrijft minister Schippers van VWS in een voortgangsbrief van vorige week.Toch wordt er nog steeds voor miljoenen euro’s verspild in de zorg.
Geen oog voor voeding in aanpak zorgverspilling

In juni 2013 opende het ministerie van VWS een Meldpunt verspilling in de zorg. Vorige week stuurde de minister een evaluatie van het project naar de Kamer. Sinds de oprichting van het meldpunt zijn 16.000 bruikbare meldingen binnen gekomen van cliënten en zorgprofessionals waar zij verspilling ervaren. Het programma bestaat uit drie projecten: genees- en hulpmiddelen; langdurige zorg; en curatieve zorg. In deze projecten worden acties ondernomen om verspilling tegen te gaan.

Voedsel

Opvallend is dat er geen aandacht is voor voedselverspilling. Dat terwijl is aangetoond dat b ij zorgorganisaties gemiddeld tussen dertig en veertig procent van het voedsel wordt verspild. Het gaat om miljoenen kilo’s aan maaltijden per jaar.

Medicijnen

Van de 16.000 meldingen gaan er bijna 5.000 over geneesmiddelen. 40 procent van deze meldingen gaat over het niet opnieuw uitgeven van ongebruikte geneesmiddelen. De patiënt ergert zich eraan dat de ongeopende doosjes zonder meer worden weggegooid. Een voorbeeld van een oplossing.

Voorbeelden

Het ministerie geeft in haar raportage ook een aantal voorbeelden van manieren waarop verspilling van geneesmiddelen tegen gegaan kan worden. Zo is de St. Maartenskliniek in samenwerking met de Universiteit Utrecht een pilot gestart in een achttal ziekenhuisapotheken. Om te bepalen onder welke voorwaarden dure geneesmiddelen kunnen worden teruggenomen en heruitgegeven, wordt gekeken naar de bewaarcondities van de geneesmiddelen bij de patiënt thuis. Hiervoor wordt een geneesmiddelverpakking voorzien van een temperatuurindicator (chip) en wordt de verpakking geseald. De speciale verpakking monitort vervolgens de temperatuur gedurende de tijd dat het geneesmiddel bij de patiënt thuis is. Andere thema’s die in het rapport naar voren komen zijn onder andere het tegengaan van bureacratie en het voorkomen van onnodige behandelingen.

Verspilling in de zorg

Overbehandeling, gebrekkige afstemming, overbodige administratieve handelingen, fraude en misbruik. Het zijn vormen van verspilling. Door deze verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.