Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gehandicaptenzorg onder de maat

De zorg voor verstandelijk gehandicapten is ver onder de maat. Bij driekwart van de instellingen is de zorg niet toereikend. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) op basis van onderzoek onder een kleine honderd instellingen.
Gehandicaptenzorg onder de maat

Directe aanleiding voor het inspectieonderzoek zijn de misstanden die enkele jaren geleden bij het Tepeklooster in Driebergen aan het licht kwamen. De casus staat niet op zichzelf, blijkt uit het inspectierapport. Slechts in een kwart van de 96 onderzochte locaties krijgen verstandelijk gehandicapten adequate zorg. Bij de helft is de kwaliteit onvoldoende, bij een kwart zelfs slecht. Als belangrijkste oorzaak voor het falen van de gehandicaptenzorg wijst de Inspectie het tekort aan personeel in de sector aan, dat bovendien vaak onvoldoende gekwalificeerd is. Dit leidt er ondermeer toe dat binnen instellingen te vaak dwang en drang wordt toegepast. De Inspectie constateert dat de kwaliteit van zorg met name in kleinschalige instellingen wel op peil is. (Zorgvisie – Philip van de Poel)

Links

IGZ heft toezicht Tepeklooster op

Wijze lessen in Tepeklooster

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.