De VGN startte een maand geleden met een meldpunt op haar website waar inmiddels zeventig meldingen van 29 instellingen zijn binnengekomen. Uit de meldingen blijkt dat in zeker 33 gemeenten kortingen op het Wmo-tarief worden gehanteerd van 25 tot 67 procent. Bij deze meldingen valt op dat de betreffende gemeenten verwachten dat voor de zeer gereduceerde tarieven wel dezelfde kwaliteit geleverd kan worden. Bovendien komen de kortingen ondoorzichtig tot stand en zijn ze niet gerelateerd aan de reële kostprijs. Gemeenten gebruiken in sommige gevallen als argument voor het korten op de Wmo-tarieven het feit dat ze niet op bestaande persoonsgebonden budgetten (pgb’s) kunnen korten.
Voorschot
Bovenop het gebrekkige zorginkoopbeleid van gemeenten nemen ook de zorgkantoren in het Wlz-deel van de zorg een voorschot op de bezuinigingen door harder te korten op zorgzwaartepakketen dan was afgesproken. Ze stellen ook onredelijke eisen bij hun inkoop. Bijvoorbeeld een VOG-verklaring van de rechtspersoon, zonder dat er voldoende tijd is om dit document aan te vragen.
Jeugdzorg
Ten slotte ontstaan er ook specifieke problemen voor specifieke doelgroepen. Een aantal gemeenten weigeren logeerhuizen voor volwassen met een beperking te vergoeden. En in de Jeugdzorg stapelen de problemen zich ook op, van een stijging van de administratieve lasten tot een negatief arbeidsmarkt effect voor medewerkers.
Dupuis
VGN-voorzitter Heleen Dupuis hoopt zo snel mogelijk een aantal van deze klachten recht te kunnen zetten in overleg met VWS.

Transitie langdurige zorg
De AWBZ gaat in delen over naar de Wmo en de Zorgverzekeringswet. Ook de Participatiewet en de Wet jeugdzorg worden gedecentraliseerd. Hoe verloopt deze enorme stelselwijziging?
Tja, het bureaucratische doolhof dat de AWBZ was, wordt nu 4 keer groter gemaakt: naast het overgangsrecht AWBZ gaan we nu werken met de Jeugdwet, WMO, ZVW, AWBZ2015/WLZ. En dan maar hopen dat het niet ten koste gaat van cliënten. Sterker nog het wordt allemaal beter ….
De chaos leidt tot creativiteit op de markt; de verzorgingsstaat zet zich zelf buitenspel: te duur, te ingewikkeld. Geen Van Rijn die dat tegenhoudt.
De voorspelbare chaos begint helaas steeds meer realiteit te worden, te triest voor woorden :-(! Hopelijk gaat dit niet ten koste van de cliënten, maar vrees met grote vreze……
Juist @de Waal. Voeg daarbij dat Edith Snoey, voormalig Abva Kabo zorg bestuurder, gaat over de klokkenluidersprocedure, bij diezelfde VGN en de cirkel is weer rond.
Blijft eigenaardig dat VGN deze voorzitster heeft. Dupuis zit zelf bij de VVD, hartgrondig voorstander van dit beleid. Met zo’n voorzitter heeft VGN geen tegenstanders meer nodig.