Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten betalen hulp nog niet uit

ZEIST/DEN HAAG - Mensen die hun huishoudelijke hulp met een persoonsgebonden budget (pgb) betalen, zullen volgend jaar hun geld daarvoor ontvangen van de zorgkantoren en niet van de gemeenten.

Dat zijn de gemeenten, de zorgkantoren en het ministerie van Volksgezondheid overeengekomen, liet Zorgverzekeraars Nederland vandaag weten.

Niet op orde

De gemeenten hebben hun organisatie voor de nieuwe welzijnswet WMO onvoldoende op orde om vanaf 1 januari de uitbetaling van de pgb’s voor de huishoudelijke hulp voor hun rekening te nemen. Hierdoor was onder mensen die recht hebben op zo’n budget, onzekerheid ontstaan of zij hun geld op tijd kregen om hun huishoudelijke hulp te betalen. Alleen Rotterdam, Alkmaar, Landerd, Enkhuizen, Boskoop, Schoonhoven en Vught hebben aangegeven dat zij de budgetten zelf gaan uitbetalen.

WMO

Vanaf 1 januari vervangt de WMO de huidige welzijnswet AWBZ. De gemeenten zijn dan verantwoordelijk voor de levering van huishoudelijke hulp voor zelfstandig wonende ouderen, chronisch zieken en gehandicapten en de uitbetaling van bijbehorende pgb’s. Mensen met een pgb kunnen ook zelf hulp inhuren.

Huishoudelijke zorg en pgb

In Nederland maken 400.000 mensen gebruik van huishoudelijke zorg en ongeveer 60.000 mensen van een persoonsgebonden budget. (ANP)

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.