Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Gemeenten boos over zorghulp naar verzekeraars

Redacteur Zorg+Welzijn
De persoonlijke verzorging voor burgers wordt niet goedkoper en niet beter als de verzorging in het verzekeringspakket komt. Dat stelt de koepel van gemeenten VNG naar aanleiding van het plan om de verzorging niet bij de gemeenten, maar bij de zorgverzekeraars onder te brengen.
Gemeenten boos over zorghulp naar verzekeraars

De overheveling van de persoonlijke verzorging naar zorgverzekeraars leidt tot meer knippen in de zorg. Dat zegt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Omdat zorgverzekeraars volgens de VNG niet naar de bredere zorgvraag van mensen kijkt. ‘Gemeenten zouden naast verzorging ook  de huishoudelijke hulp,  hulpmiddelen en begeleiding en vervoer bieden. Zorgverzekeraars daarentegen leveren vanaf 2015 daarnaast slechts verpleging. De burger zal hierdoor te maken krijgen met meer verschillende loketten.’

Besprekingen

Zorgvisie maakte afgelopen woensdag bekend dat de knip tussen verzorging en verpleging mogelijk van de baan is. Er zijn besprekingen tussen het ministerie, zorg- en cliëntenorganisaties en verzekeraars om, naast de verpleegkundige zorg thuis, ook de verzorging in het zorgverzekeringspakket op te nemen. De koepel van gemeenten is in haar wiek geschoten door de berichten over de overgang van verzorging naar zorgverzekeraars omdat zij ‘aan de bestuurlijke tafel niets hierover heeft gehoord’.

Meer geschikt

De VNG vindt dat gemeenten meer geschikt zijn om de kwaliteit van de verzorging, ondanks bezuinigingen, op peil te houden: ‘De geprezen werkwijze van zelfsturende teams is er een die gemeenten juist per 1 januari 2015 beogen voor heel Nederland. Gemeenten staan dicht bij de burger en zijn bij uitstek in staat om te zien waar behoeften zijn en beperkingen gaan knellen. Bezuinigingen vanuit de rijksoverheid zijn realiteit. Gemeenten hebben de ambitie om desondanks hun inwoners zo goed mogelijk te dienen met een integrale benadering. Met de Wmo is het mogelijk laagdrempelig, in de wijk voorzieningen te organiseren.’

2 REACTIES

  1. gemeente boos op de VNG? De VNG probeert allerlei taken naar zich toe treken maar het liegt over toename van kosten overhead. De VNG is een adviesorgaan. Elke gemeente kan andersuitvoeren. Zie de WMO de werkgenheid is kapot gemaakt. De inkomsten die nog over zijn die worden verprutst door aan allerlei dure rapporten wat niets toevoegt voor de hulpvragen. VNG bureau halveren zou beter zijn!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.