Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

‘Gemeenten frustreren pgb in WMO’

Gemeenten bieden veel te lage tarieven voor het pgb waarmee burgers huishoudelijke hulp kunnen kopen. Daarnaast komt het WMO-pgb voor hulpmiddelen helemaal niet van de grond.
‘Gemeenten frustreren pgb in WMO’

“Gemeenten frustreren het pgb in de WMO”, zegt Aline Saers, directeur van de budgethoudersvereniging Per Saldo.De WMO verplicht gemeenten om in hun verordening een pgb-regeling te maken waarmee zorgvragers huishoudelijke hulp of hulpmiddelen kunnen inkopen.

Tarieven huishoudelijke hulp te laag

Voor de huishoudelijke hulp zijn de tarieven vaak zo laag, dat burgers geen thuiszorgorganisaties kunnen vinden die het werk willen doen. Voor de HV1 geeft tachtig procent van de gemeenten een lager tarief dan 15,50. Dat was het tarief dat in de AWBZ gold voor alfahulpen. Bij dat tarief is rekening gehouden met de extra kosten die pgb-houders maken. Volgens Per Saldo is 15,50 een bodemprijs. Voor de HV2, de meer complexere thuiszorg, vindt Per Saldo 20 euro minimaal. Maar liefst 87 procent van de gemeenten zit daaronder.

Forse eigen bijdragen

Daar komt bij dat gemeenten forse eigen bijdragen rekenen voor huishoudelijke hulp. In de AWBZ was die gemaximeerd op 60 procent van de geleverde hulp, maar in de WMO kan die oplopen tot 100 procent. Saers: “Mensen krijgen pas naderhand de hoogte van de eigen bijdragen te horen. Het komt voor dat ze dan alle hulp uit eigen zak moeten betalen.”

Geen contract met Sociale Verzekeringsbank

Veel gemeenten schieten ook tekort op de administratieve ondersteuning van budgethouders. Daarvoor zijn ze verplicht om een contract af te sluiten met de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Maar 20 procent van de gemeenten heeft geen contract. En als gemeenten dat wel hebben, komt het voor dat ze de kosten voor het inhuren van de SVB doorbereken aan budgethouders.

Pgb voor hulpmiddelen

Het pgb waarmee burgers hulpmiddelen kunnen aanschaffen, komt helemaal niet van de grond. “Gemeenten zijn gewend om zaken te doen met een leverancier en dat bevalt ze”, zegt Saers. “Keuzevrijheid met een pgb vraagt van hen meer dan de oude Wvg-regeling aanvullen met een pgb-bedrag.”

VVD: WMO-verordening vernietigen

“Veel gemeenten denken ten onrechte dat een pgb voor hulpmiddelen niet nodig is”, zegt VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg. “Maar de WMO verplicht hen daar expliciet toe. Gemeenten moeten ophouden met hun ontmoedigingsbeleid. Het is te gek voor woorden dat burgers maar één type scootmobiel van de gemeenten kunnen krijgen. Burgers zijn prima in staat om zelf te bepalen wat ze willen. WMO-verordeningen die niet voldoen aan de wet moeten worden vernietigd of aangepast.” (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Pgb moet WMO-verlies compenseren

Rechter: pgb is te laag

1 REACTIE

  1. Ik ben het volledig eens met bovengenoemde
    Van persaldo heb ik een advocaat gehad omdat de gemeente zuidhorn 11,43 betaalde voor een uur huishoudelijke hulp wat veel te weinig is.
    De rechter stelde mij in gelijk.
    En de gemeente moet nu E 18,95 betalen.
    De advocaat van de gemeente zei ZO WIL DE BURGEMEESTER DAT
    dE RECHTER ZEI NIETS MEE TE MAKEN U MOET DE WET UITVOEREN EN GEEN EIGEN REGELS MAKEN.
    .
    m

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.