Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gemeenten geven meer uit aan Wmo dan ze binnenkrijgen

Meer dan twee derde van de gemeenten zegt meer geld te hebben uitgegeven dan in het Wmo- budget beschikbaar is. Dat blijkt uit een recent gepubliceerde evaluatie van de Wmo tussen 2007 en 2010 van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP).
Gemeenten geven meer uit aan Wmo dan ze binnenkrijgen

Wat volgens de onderzoekers van het SCP opvalt is dat een groot aandeel van de ondervraagde gemeenten aangeeft veel meer geld uit te geven dan zij van het rijk voor de Wmo krijgen. Het SCP schrijft: ‘Welke uitgaven de gerapporteerde tekorten veroorzaken is ons niet bekend, maar in de meeste gemeenten gaat het in ieder geval niet om de huishoudelijke hulp.’ Het SCP heeft eerder berekend dat gemeenten aan huishoudelijke hulp juist minder van hun budget zijn gaan uitgeven.

Bezuinigingen Wmo
Naar eigen zeggen heeft 44 procent van de gemeenten in 2010 bezuinigd op de Wmo-uitgaven. 45 procent had dat niet gedaan in 2010, maar ging dit in 2011 wel doen. De overige 11 procent heeft niet bezuinigd en ging dit in 2011 ook niet doen. De meest populaire bezuinigingsmaatregel van gemeenten op de Wmo was in 2010 ‘het werkproces efficiënter inrichten’ (53 procent), gevolgd door ‘minder snel individuele voorzieningen toekennen’ en ‘scherpere prijsafspraken maken met aanbieders’ (beide 41 procent). Ruim een kwart van de gemeenten nam andere maatregelen, waarbij ‘een eigen bijdrage invoeren’ het meest is genoemd. Andere maatregelen, steeds door een klein aantal gemeenten genoemd, zijn onder meer ‘de verlaging van vergoedingen’ en ‘korting van subsidies.’

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.