Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Genomineerden IGZ ZorgVeiligPrijs bekend

Sarah Berends
De genomineerden voor de IGZ ZorgVeiligPrijs zijn het AMC, het Antonius Ziekenhuis en GGZ Oost Brabant.
Genomineerden IGZ ZorgVeiligPrijs bekend
Foto: ZorgVeiligPrijs

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt het belangrijk om positieve prestaties op het gebied van patiëntveiligheid te belonen. Daarom reikt de IGZ op 19 juni tijdens het Patiëntveiligheidscongres voor de zesde keer de IGZ  ZorgVeiligPrijs uit.

Genomineerde initiatieven

Het AMC is genomineerd met de afdeling verloskunde. Iedere vrijdag houdt de afdeling kraam- en verloskunde van het AMC een training. Zij oefenen een acute situatie zodat iedereen exact weet wat er gedaan moet worden en door wie. In 2013 waren er 53 trainingen.

Het Antonius Ziekenhuis, het Zaans Medisch Centrum, het Gelre Ziekenhuis, het VU medisch centrum en het Havenziekenhuis zetten zich sinds begin 2012 in om het veiligheidsmanagementsysteem Postoperatieve wondinfecties (VMS POWI-bundel) te implementeren in het eigen ziekenhuis. De vijf ziekenhuizen hebben met elkaar en NewCompliance, een spin-off bedrijf van de TU Delft, ‘de operatiekamer cockpit’ en ‘het rapportcijfer patiëntveiligheid’ ontwikkeld.

Bij GGZ Oost Brabant bespreken ‘gangmakers’ het onderwerp veiligheid structureel in ieder team. Ook zijn er veiligheidsoverleggen over patiëntveiligheid, medewerkersveiligheid, gebouwveiligheid en informatiebeveiliging. Cliënten participeren op alle niveaus. Zij zijn vertegenwoordigd in de regiegroep en de programmagroep veiligheid en samen met de raad van bestuur lopen zij veiligheidsrondes.

ZorgVeiligPrijs

De ZorgVeiligPrijs is een beloning voor het beste initiatief op het gebied van patiënt- en cliëntveiligheid in de zorg. Door goede initiatieven zichtbaar te maken kan men van elkaar leren en verbetert de kwaliteit van zorg. Aanbieders van zorg, maar ook medische producten en preventieprojecten komen in aanmerking voor de prijs. Er zijn dit jaar 39 initiatieven ingezonden.

Jury

Vanwege mogelijk conflicterende belangen is Ronnie van Diemen, inspecteur generaal IGZ, teruggetreden als juryvoorzitter en was zij niet betrokken bij de keuze van de drie genomineerden. Ronnie van Diemen was namelijk tot 2012 bestuursvoorzitter bij GGZ Oost Brabant.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.