Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Gezamenlijke oproep VNG en ActiZ strandt

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) wil niet met thuiszorgbrancheorganisatie ActiZ gemeenten aansporen tot reële tarieven voor huishoudelijke hulp. De beoogde oproep zou te positief zijn over de Wmo-wijziging rond alfahulpen.

ActiZ, VNG en het ministerie van VWS overlegden de afgelopen tijd over een gezamenlijke oproep aan gemeenten om reële prijzen vast te stellen voor huishoudelijke hulp. Veel gemeenten zijn bezig deze opnieuw aan te besteden. De VNG ziet nu van een gezamenlijke verklaring af.

Reële tarieven

“Het doel van zo’n oproep was om aanbestedingsprocedures soepeler te laten verlopen. Heel veel gemeenten zitten er al middenin, dus het is niet meer zo zinvol”, zegt woordvoerster Frea Broekman. “De VNG zelf heeft gemeenten al eerder opgeroepen reële tarieven te hanteren en naar kwaliteit te kijken.”

Alfahulpen

Inhoudelijke onenigheid was er ook, erkent Broekman. De beoogde verklaring ging deels over alfahulpen. Een wijziging in de Wmo geeft cliënten het recht te kiezen voor een thuishulp in loondienst. Dat beperkt de mogelijkheid om goedkopere, zelfstandige alfahulpen in te zetten. “Als wij die verklaring ondertekenden, zou dat impliceren dat de VNG de wetswijziging ondersteunt”, zegt Broekman. “Wij moeten de wet uitvoeren, maar dat is iets anders dan van harte uitdragen dat je heel veel alfahulpen in loondienst laat komen.”

Kostendekkende tarieven

ActiZ “betreurt de opstelling van de VNG”. Volgens woordvoerster Esther Dijk gaat de oproep niet door vanwege “gesteggel tussen VNG en ActiZ over de vraag: waar roep je toe op? Wij vinden reële tarieven kostendekkende tarieven.” De brancheorganisatie houdt een enquête onder haar leden over de geboden tarieven. “Wij krijgen signalen dat gemeenten nog steeds geen tarief bieden dat wat ons betreft reëel is.” ActiZ wil weten of gemeenten zich wat aantrekken van een landelijke kostprijsberekening door PricewaterhouseCoopers. (Zorgvisie – Krista Kroon)

Lees ook:

Gemeenten stellen ultimatum aan thuiszorg

CBS: grote verliezen in de thuiszorg

Protest van start tegen aanbesteding thuiszorg

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.