Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ggz en verpleeghuiszorg willen meer kennis over dagbesteding

Redacteur Zorgvisie
Medewerkers in de intramurale ggz en in de verpleeghuiszorg willen meer scholing om hun cliënten een zinvolle dagbesteding te kunnen geven. Dat blijkt uit onderzoek van het NIVEL Panel Verpleging en Verzorging.
Dagbesteding verpleeghuiszorg ggz
Foto: Mauritius Images/BSIP/Amelie-Benoist

Medewerkers in de gehandicaptenzorg zijn het meest tevreden over het na- en bijscholingsaanbod van hun werkgever. Van alle ondervraagde zorgverleners in die branche zegt 58 procent het aanbod goed genoeg te vinden om hun cliënten een zinvolle dagbesteding te geven. In de ggz zegt 31 procent van de medewerkers dit, in de verpleeghuiszorg 32 procent.

Meer kennis over dagbesteding ggz en verpleeghuiszorg

Medewerkers in zowel de ggz als de gehandicaptenzorg willen vooral meer leren over de dagbestedingsmogelijkheden die er buiten hun instelling om zijn. Ook willen ze leren hoe ze anderen kunnen coachen bij het vinden van een goede dagbesteding voor hun cliënten. In de verpleeghuiszorg willen medewerkers vooral weten hoe ze activiteiten zo kunnen aanbieden dat ze aansluiten op de individuele behoeften van hun cliënten.

Aantal cliënten met zinvolle dagbesteding

Er zitten ook verschillen in hoeveel cliënten volgens de medewerkers uit de drie sectoren een zinvolle dagbesteding krijgen. In de gehandicaptenzorg krijgt 80 procent van de cliënten dit volgens de panelleden, terwijl ggz-professionals laten weten dat 23 procent van de cliënten bij hen een zinvolle dagbesteding heeft. In de verpleeghuiszorg krijgt 35 procent van de cliënten volgens de medewerkers een zinvolle dagvulling. Dat komt volgens het panel ook doordat de gehandicaptenzorg van oudsher al meer gericht is op de dagbesteding van cliënten dan de andere sectoren.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.