Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

GGZ Nederland: ‘Rom moet worden doorontwikkeld’

Redacteur Zorgvisie
De leden van GGZ Nederland willen dat er door wordt gegaan met Rom. Dat is de uitkomst van een algemene ledenvergadering die de brancheorganisatie in april organiseerde.
PsychIQ-400-AdeobeStock.jpg
Foto: AdobeStock

Op de algemene ledenvergadering wilde GGZ Nederland samen met haar leden de koers rondom Rom bepalen. De afgelopen tijd ontstond er veel onrust over de kwaliteitsmeting, nadat een groep psychiaters en psychologen zich ertegen keerden. De gegevens die uit Rom voortkomen zouden volgens hen, en volgens een rapport van de Algemene Rekenkamer, niet betrouwbaar genoeg zijn om te gebruiken bij het benchmarken. De psychiaters en psychologen startten het initiatief Stop Rom als benchmark, een petitie die door een groot aantal professionals en cliënten werd ondertekend. Toen minister Schippers eind maart de wettelijke grondslag van Rom in twijfel trok, riep GGZ Nederland de leden op om geen Rom-gegevens meer aan te leveren bij de Stichting Benchmark GGZ.

Verder ontwikkelen Rom
Toch willen de leden van de branchevereniging niet helemaal stoppen met Rom, blijkt uit de uitkomst van de algemene ledenvergadering. ‘De leden van GGZ Nederland zijn voorstander van de doorontwikkeling van Rom en willen de inspanningen leveren die nodig zijn om hiervoor (hernieuwd) draagvlak te vinden, graag in gezamenlijkheid met professionals’, schrijft de organisatie in een persbericht. ‘De ambitie is om vanuit onze eigen kracht toe te werken naar een instrument dat voor alle betrokkenen van waarde is. Rom kan een belangrijke bijdrage leveren aan gepaste zorg en de verbetering van de individuele behandeling. Daarnaast kan Rom gebruikt worden om van elkaar te leren en te verbeteren. Ook vinden wij het belangrijk om transparant te zijn over de kwaliteit die wordt geleverd in de ggz. Dat kan onder andere op basis van Rom-data.’
Hoe de doorontwikkeling van Rom eruit moet gaan zien, bespreekt GGZ Nederland binnenkort met het ministerie van VWS en de partijen die betrokken zijn bij de Agenda voor Gepast Gebruik en Transparantie.

Dossier geestelijke gezondheidszorg Dossier met nieuws, opinie en achtergrond over de geestelijke gezondheidszorg (ggz). De artikelen gaan onder andere over de diverse zorgorganisaties, beddenreductie, e-health in en bekostiging van de ggz. Lees meer >>

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.