Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Drukte op Brabantse acute zorg loopt niet uit de hand

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
De griepgolf zorgt in Noord-Brabant voor extra drukte op de spoedeisende hulp (seh), maar de situatie loopt niet uit de hand. Dat blijkt uit een korte inventarisatieronde van het Netwerk Acute Zorg Brabant.
Ambulance.anp.lex Van Lieshout
ANP/Lex van Lieshout

De tien ziekenhuizen en de twee ambulancediensten die zijn aangesloten bij het Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB) laten weten dat het de laatste tijd sowieso erg druk is op de acute zorg. Dit komt door personeelstekorten en knelpunten in de uitstroom van patiënten. ‘De griep heeft deze situatie verergerd door een hoger aanbod van griep-patiënten en ziekteverzuim bij het personeel’, laat Bart Berden, bestuursvoorzitter van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis (ETZ) in Tilburg weten. ‘Vooralsnog kunnen de ziekenhuizen de extra vraag aan, maar is het puzzelen met de beschikbare personele capaciteit en de bedbezetting. Daarnaast worden in sommige ziekenhuizen maatregelen genomen om de verhoogde toestroom te kunnen kanaliseren.’ Influenzapatiënten worden bijvoorbeeld elkaar gelegd.

Acute zorg niet in de knel

‘De acute zorg komt niet in het gedrang’, zegt Christine Schepel, hoofd Netwerk Acute Zorg Brabant (NAZB). Dat beeld komt naar voren in een korte inventarisatieronde onder de NAZB-leden. Beide meldkamers ambulancezorg laten weten dat de situatie op dit moment niet anders is dan tijdens de afgelopen periode. Patiënten kunnen in de regio worden geplaatst. Slechts incidenteel is er sprake van overplaatsing buiten de regio. ‘Hooguit hebben sommige ziekenhuizen tijdelijk keuzes gemaakt in het electieve programma om de acute zorg te kunnen continueren. Met deze maatregelen is het nadrukkelijk alle hens aan dek in de regio.’

Zuyderland Medisch Centrum blaast operaties af

In Limburg lijkt de griepgolf voor grotere problemen te zorgen. Het Zuyderland Medisch Centrum blaast de komende twee weken tientallen operaties af. Het medisch centrum geeft aan dat de maatregel noodzakelijk is om aan de zorgplicht te voldoen. ‘Patiënten van wie de operatie wordt verplaatst, krijgen daarvan op tijd bericht’, zei het ziekenhuis vorige week. Spoed- en oncologieoperaties gaan wel door. Eerder in februari cancelden ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen operaties, omdat ze te weinig bedden vrij hadden.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.