Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Grootste regionale uitwisselingsnetwerk van start

Mark van Dorresteijn
Dertien noordelijke ziekenhuizen nemen vanavond een regionale IT-infrastructuur voor uitwisseling van medische gegevens in gebruik. Het netwerk is op basis van de internationale standaard IHE-XDS.
Grootste regionale uitwisselingsnetwerk van start
Foto: ANP - Lex van Lieshout

Volgens kennis en innovatieplatform Gerrit is nog niet eerder in Nederland op zo’n grote schaal en met instemming van zoveel ziekenhuizen een vergelijkbare collectieve IT-infrastructuur tot stand gekomen.

Tijdsbesparing en kwaliteitswinst

Het XDS-netwerk levert grote voordelen voor de zorg. Tot nu toe werden patiëntgegevens, zoals röntgenbeelden en onderzoeksrapporten, veelal uitgewisseld op papier, op cd-rom of mondeling per telefoon. Straks kunnen specialisten alle relevante gegevens over hun patiënten met één druk op de knop bij de andere ziekenhuizen ophalen. De komst van het XDS-netwerk levert daarmee een enorme tijdsbesparing en kwaliteitswinst op. Patiënten kunnen bijvoorbeeld eerder  overgeplaatst en geholpen worden in een ander ziekenhuis, zonder de belemmering dat gegevens nog niet beschikbaar of onvolledig zijn. Eerste doel van de samenwerking is het stoppen met de totale cd-stroom tussen de ziekenhuizen. Daarnaast is het de bedoeling om een aantal pilots uit te voeren, waarbij onder meer het digitaal aanvragen van röntgenonderzoek wordt getest. Verder worden ook nieuwe instellingen aangesloten zoals bijvoorbeeld de laboratoria.

Epd / LSP

Medische gegevens vanr patiënten worden verzameld in het elektronisch patiëntendossier/cliëntendossier. De uitwisseling daarvan vindt plaats via het Landelijk Schakelpunt (LSP). In het dossier epd/LSP verzamelt Zorgvisie best practices en artikelen over dit onderwerp.
Bekijk het dossier

Privacy

Ook over de privacy van het netwerk is langdurig nagedacht, stelt GERRIT. ‘De ziekenhuizen voldoen allen aan de recent voor Nederland vastgestelde “Gedragscode Elektronische Gegevensuitwisseling in de Zorg”. Deze stelt niet alleen hoge eisen aan techniek, maar ook aan organisatie. Een van de eisen betreft de noodzakelijke patiënttoestemming voor uitwisseling van diens gegevens. Daarnaast krijgt de patiëntvertegenwoordiging een belangrijke stem bij het uitwisselingsbeleid en de verdere inrichting.’

Ziekenhuizen

De ziekenhuizen die meewerken zijn: MC Leeuwarden, UMC Groningen, Martini Ziekenhuis Groningen, Ziekenhuis Tjongerschans Heerenveen, Antonius Ziekenhuis Sneek, Antonius Ziekenhuis Emmeloord, Ziekenhuis Nij Smellinghe Drachten, Ziekenhuis De Sionsberg Dokkum, Refaja Ziekenhuis Stadskanaal, Ommelander Ziekenhuis Groep, locatie Delfzicht in Delfzijl en locatie Lucas in Winschoten, Wilhelmina Ziekenhuis Assen, Scheper Ziekenhuis Emmen en Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen

IHE-XDS

Het IHE-XDS profiel bestaat sinds 2003 en heeft als doel om documenten tussen zorginstellingen met elkaar te delen. Zo kunnen CT-onderzoeken, MRI-scans, labuitslagen, overdrachtsdocumenten en verwijsbrieven tussen zorginstellingen gedeeld worden. Verdere uitleg over de standaard staat in het standaardenboek van het Nictiz op pagina 60.

1 REACTIE

  1. Mooi dat dit nu kan maar eigenlijk is het toch wel heel erg jammer dat dit anno 2014 pas wordt gerealiseerd terwijl het 10 jaar geleden ook al gewoon mogelijk was. En dit blijft het heen en weer sturen van data dus nog steeds een antiek postduif systeem. Aan die duif hangt binnenkort een aardige bak met data. De naam GERRIT in hoofdletters is dan ook wel weer typerend…
    Wanneer gaan we nu eindelijk eens alle data die je met elkaar deelt in één veilige omgeving neerzetten waar iedereen die er wat mee moet met toestemming van de patient (die is bepalend) er ook wat mee kan. En dat ongeacht de locatie van de medicus of de patient zelf die dan gelijk zijn quantified self data kan toevoegen en data voor reseach ter beschikking kan stellen. Dat bespaart ons ook nog eens vele miljoenen aan kosten voor dure locale systemen en geeft een kick-back fee op hergebruik van alle data.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.