Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Grote variatie in de kosten van thuiszorg

Bart Kiers schrijft zowel over cure als care. Zijn aandachtsvelden zijn de ziekenhuizen, medisch specialisten, wijkverpleging en ouderenzorg.
[Exclusief] Thuiszorgorganisaties variëren sterk in het uurtarief en het aantal uren zorg dat zij aan cliënten leveren. Dat blijkt uit een onderzoek waarin KPMG Plexus alle zeshonderd thuiszorgorganisaties met meer dan twintig cliënten met elkaar vergelijkt op kwaliteit en kosten.
Grote variatie in de kosten van thuiszorg
Foto: foto: reed/joris telders

Het rapport, opgesteld in opdracht van het ministerie van VWS, moet een einde maken aan de aanhoudende discussie tussen Buurtzorg Nederland en enkele verzekeraars over de effectiviteit van Buurtzorg. De zorgverzekeraars denken dat Buurtzorg efficiënter zou kunnen werken als het relatief hoge uurtarief van 54,47 euro meer in de buurt zou liggen van het landelijk gemiddelde uurtarief van 48,74 euro. Het onderzoek toont aan dat Buurtzorg dit relatief hoge tarief compenseert door een derde minder uren zorg per cliënt te leveren. Buurtzorg levert per cliënt gemiddeld 108 uur zorg, terwijl het landelijk gemiddelde op 168 uur ligt.

Minder zorg per cliënt

Uit andere cijfers in het rapport blijkt dat Buurtzorg ook minder zorg per cliënt levert. Buurtzorg besteedt per cliënt gemiddeld 19,6 uur thuiszorg per maand. Het gemiddelde van alle thuiszorgaanbieders is 23,2 uur. Dat betekent dat 53 procent van de thuiszorgaanbieders meer uren zorg per cliënt per maand levert.

Gemiddeld genomen zijn cliënten bij Buurtzorg ook relatief kort in zorg. Het gemiddelde van alle thuiszorgaanbieders is 7,5 maanden. Bij Buurtzorg ontvangen cliënten gemiddeld maar 5,5 maanden zorg. ‘Wij zetten echt in op de zelfredzaamheid van cliënten. Omdat ze korter in behandeling zijn, scheelt dat per cliënt zo’n 3000 euro aan kosten’, concludeert Buurtzorg-directeur Jos de Blok.

Hoge vervolgkosten

Opvallende bevinding in het rapport zijn de relatief hoge vervolgkosten van Buurtzorg-cliënten in de ziekenhuizen en huisartsen. Bij Buurtzorg bedragen die 7.787 euro per cliënt, tegen 5.187 euro gemiddeld in de thuiszorg. De vervolgkosten in de intramurale AWBZ zijn bij Buurtzorg met 2.029 euro per cliënt juist weer een stuk lager dan de gemiddelde kosten van 2.510 euro per cliënt. Hoe dit komt, weten de KPMG Plexus-onderzoekers niet. Ze hebben niet onderzocht of er een verband is tussen de vervolgkosten en de geleverde thuiszorg.

Jos de Blok heeft daar wel een verklaring voor. Hij stelt dat Buurtzorg relatief veel patiënten met complexe problemen heeft. Het onderzoek corrigeert weliswaar voor casemix, maar de patiëntenpopulatie is alleen gecorrigeerd voor zorgzwaarte op leeftijd, geslacht, sociaal-economische status en relevante farmaceutische kostengroepen. ‘Er is niet gekeken naar de complexiteit van de zorg binnen bepaalde patiëntencategorieën. Wij hebben de meeste terminale cliënten van alle thuiszorgaanbieders. Dat leidt vaak tot hoge kosten bij de huisarts. Ook hebben we relatief veel dementerende ouderen met een zware zorgzwaarte. Dat heeft een intern onderzoek van Menzis een jaar geleden aangetoond.’

Hoogste aantal cliënten

Een andere opvallende bevinding is dat Buurtzorg veruit het grootste aantal cliënten per jaar behandelt, namelijk 35.000. Dat is ruim twee keer zo veel als de nummer twee Espria. De grootste concurrent van Buurtzorg heeft er 17.000. Pikant detail: hoogleraar Barbara Baarsma, lid raad van commissarissen Espria, was voorzitter van de begeleidingscommissie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.