Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hacker Groene Hart Ziekenhuis mogelijk gepakt

Mark van Dorresteijn
De Nationale Recherche heeft in Amsterdam een man aangehouden die vermoedelijk betrokken is geweest bij een digitale inbraak in een computersysteem van het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Na de computerkraak is een grote hoeveelheid patiëntgegevens uit het systeem weggenomen.
Hacker Groene Hart Ziekenhuis mogelijk gepakt

De recherche heeft beslag gelegd op computers en digitale gegevensdragers. Het team High Tech Crime van het KLPD startte in oktober een onderzoek na berichten in de media over de hack.

Aangifte

Het ziekenhuis besloot aangifte te doen op aanraden van Fox-IT, politie, justitie en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). Het ziekenhuis erkent verantwoordelijk te zijn voor het veiligstellen van de medische gegevens van patiënten. ‘Maar dat betekent niet dat iemand zich daar zomaar zonder onze toestemming toegang toe mag verschaffen.’

Ziekenhuis gehackt

Op 26 september is ingebroken op de server, en tussen 26 september en 7 oktober zijn meerdere malen gegevens gedownload. Het betreft onder andere 1800 gescande pagina’s uit medische dossiers (van vóór 2008) van 47 patiënten van de afdeling Interne Geneeskunde. De gedownloade bestanden hebben bij elkaar een omvang van meer dan 7 GB.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Lex van Lieshout )

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.