Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Haga start weer met hartoperaties

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het HagaZiekenhuis gaat vanaf dinsdag 23 april weer hartoperaties uitvoeren. Dat laat het ziekenhuis vandaag weten.
HagaZiekenhuis

‘Er waren problemen in de samenwerking, maar die zijn nu opgelost’.

De media

Het Haagse ziekenhuis is van mening dat het vertrouwen in het ziekenhuis op de proef is gesteld door berichten in de media. Bestuursvoorzitter Chiel Huffmeijer zegt dat  het nieuws ging over zaken die het ziekenhuis zelf al signaleerde, zelf heeft aangepakt en ook zelf heeft opgelost. Dit is volgens Huffmeijer vooral te danken aan het nieuwe afdelingshoofd, cardiothoracaal chirurg Henry van Swieten die op 1 april is begonnen. De veiligheid van de zorg is gegarandeerd, zegt de bestuursvoorzitter.

Teveel sterfgevallen

Feit is dat er wel degelijk sprake was van een te hoog aantal sterfgevallen in het HagaZiekenhuis, tussen 2007 en 2010. In eerste instantie rapporteerden de hartchirurgen te weinig sterfgevallen, maar na herberekening door de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie bleek het aantal sterfgevallen te hoog. Er was sprake van samenwerkingproblemen binnen de maatschap. Het ziekenhuis nam maatregelen en zette een hartchirurg op non-actief. Volgens de NVT is het ‘heel aannemelijk’ dat het hoge aantal sterfgevallen is veroorzaakt door de samenwerkingsproblemen.

Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie

De vereniging van hartchirurgen kon tot voor kort nog niet de conclusie trekken dat de zorg op de hartchirurgie-afdeling veilig was. Daarom adviseerde de vereniging in februari al om de hartoperaties stil te leggen. Het HagaZiekenhuis nam dit advies niet over. Ook de Inspectie voor de Gezondheidszorg achtte de zorg veilig en vond geen reden tot stoppen. Pas toen eind maart een hoogrisico patiënt tegen de afspraken in bijna werd geopereerd en de operatieprocedure moest worden afgebroken, stopte het Haga alsnog met de hartoperaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.