Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Halvering vermijdbare fouten onwaarschijnlijk

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Het aantal vermijdbare fouten in ziekenhuizen is de afgelopen vijf jaar waarschijnlijk niet gehalveerd. Dat zeggen hoogleraar kwaliteitsmanagement en technologie Wim van Harten en hoogleraar patiëntveiligheid Cordula Wagner van het EMGO/NIVEL gisteren tegen de NOS.
Halvering vermijdbare fouten onwaarschijnlijk
Foto: Abbey Hendrickson

Gisteren heeft het onderzoeksbureau EMGO/NIVEL een evaluatie gepubliceerd van tien patiëntveiligheidsthema’s binnen ziekenhuizen.

Grote verschillen

De verschillen tussen ziekenhuisafdelingen zijn groot. Ook lukt het geen enkel ziekenhuis om op alle tien de thema’s hoog te scoren. Wondinfecties, medicatieverificatie en high risk medicatie, via een infuus, zijn bijna overal nog onvoldoende verbeterd.

1735 en meer

In 2008 sprak toenmalig VWS-minister Ab Klink met de ziekenhuizen af dat het aantal van 1735 vermijdbare sterfgevallen in ziekenhuizen binnen vijf jaar zou zijn gehalveerd. Dit aantal was gebaseerd op de situatie in 2004. Een jaar later verscheen een publicatie waaruit bleek dat het aantal vermijdbare fouten zelfs was gestegen naar 1960.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.