Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft ambulances te laat in ziekenhuis

Mark van Dorresteijn
Patiënten met acute klachten zijn in de provincie Groningen in 45 procent van de gevallen niet binnen drie kwartier in het ziekenhuis. Dat blijkt uit onderzoek van bureau ARGO, van de Rijksuniversiteit Groningen, in het Dagblad van het Noorden.

Het onderzoek wordt aangeboden aan minister Klink van VWS. De Groninger ziekenhuizen dringen er bij de minister op aan de toeslag voor spoedeisende hulpafdelingen in de kleine ziekenhuizen in stand te houden.

Wegvallen toeslag

Wanneer de toeslag wegvalt, moeten drie eerste hulpposten in Oost-Groningen ziekenhuizen sluiten, verwachten ziekenhuisdirecties. “Dit heeft een verviervoudiging tot gevolg van het aantal patiënten dat niet op tijd in het ziekenhuis komt”, stelt Guus Bruins, bestuursvoorzitter van het Refaja Ziekenhuis Stadskanaal en lid van het Regionaal Overleg Acute Zorg in het dagblad.

Dunbevolkte delen

De spoedeisende hulp in dunbevolkte delen van de provincie is al jaren een bron van zorg. Eerdere berekeningen aan de hand van computermodellen lieten al zien dat de aanrijtijden van de ambulances in Groningen erg krap waren. Uit het rapport komt een genuanceerder beeld naar voren. “We willen geen onrust onder de bevolking veroorzaken want in de meeste gevallen gaat alles goed”, zegt Bruins. Zo blijkt dat na 95 procent van de oproepen de ambulance binnen een kwartier bij de patiënt is. Ook blijft de reistijd meestal binnen de norm. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn)

Lees ook:

‘Commercie bedreigt ambulancezorg’

Klink wil snel een ambulancepost op Walcheren

Groningse ambulancemedewerkers slapen in caravan

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.