Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Helft ouderen heeft moeite met vragen om hulp

Mark van Dorresteijn
De helft van de ouderen doet geen beroep op mantelzorg omdat zij denken dat de familie te druk is om te helpen. Ook zijn ouderen vaak bang tot last te zijn. Dat blijkt uit een enquete van de Nationale DenkTank 2013 onder meer dan 450 ouderen.
Helft ouderen heeft moeite met vragen om hulp

Door bezuinigingen op onder meer de thuiszorg moet een steeds groter beroep worden gedaan op mantelzorgers. In samenwerking met ANBO, belangenbehartiger voor senioren, heeft de Nationale DenkTank onderzocht hoe ouderen tegen mantelzorg aankijken en wie zij om hulp zouden vragen.

Resultaat

Van de ondervraagde ouderen geeft 46 procent aan te denken dat de familie te druk is om hen te helpen. Daarnaast zou 44 procent zich tot last voelen als zij hulp zouden ontvangen van de familie. Een op de vijf ouderen zou de kinderen niet om hulp vragen als dat nodig is, 46 procent zou dat wel doen en de rest is neutraal of heeft geen kinderen.

Vrijwilligers

Een alternatief voor mantelzorg is de zorg door onbekende vrijwilligers. Voor een kwart van de ouderen vormt veiligheid echter een barrière bij het ontvangen van deze hulp: 27 procent geeft aan dat zij zich onveilig zouden voelen als een onbekende vrijwilliger bij hen thuis zou komen. 23 procent zou het niet prettig vinden als een onbekende vrijwilliger een wandeling met hen zou maken.

De Nationale DenkTank

De stichting wil met vernieuwende ideeën de Nederlandse samenleving verder vooruit helpen. Daartoe organiseert de stichting een jaarlijkse Nationale DenkTank: 25 talentvolle jonge academici uit diverse disciplines buigen zich vier maanden lang fulltime over een maatschappelijk probleem en bedenken hier oplossingen voor.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.