Hoe Roy Pelzer het hergebruik van mondkapjes uitvond

Pelzer: ‘Ik heb kunnen aantonen dat FFP2 mondkapjes vrij zijn van micro-organismen door middel van plasmasterilisatie op 60 graden’.    

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Roy Pelzer recyclebare mondkapjes maastricht umc+
Recyclebare mondkapjes Foto: Maastricht UMC+

Roy Pelzer, deskundige steriel-medische hulpmiddelen in het Maastricht UMC+, deed onderzoek om gebruikte medische mondkapjes (type FFP2) te steriliseren. Ook chirurgische mondmaskers zijn op die manier te hergebruiken.

FFP2

Op 17 maart publiceerde het RIVM een notitie waarin de sterilisatiemethode officieel werd goed gekeurd. FFP2 mondmaskers mogen twee keer op deze manier worden gehersteriliseerd en zijn zo in totaal drie keer te gebruiken.

Micro-organismen

‘Een aantal weken geleden, toen de corona ook in ons land zijn intrede deed, dacht ik: ‘Hoe kan ik mijn steentje bijdragen?’. Pelzer is in het Maastricht UMC+ verantwoordelijk voor het beleid rondom steriliseren van onder meer instrumentarium. Hij ging out of the box denken en startte een onderzoek waarbij hij keek of micro-organismen konden worden gedood in gebruikte FFP2-mondkapjes.

RIVM

Toen de voorzitter van de beroepsvereniging (VDSMH) een aantal weken geleden een verzoek deed om onderzoek te doen naar het hergebruik van mondkapjes, stuurde Pelzer direct zijn onderzoeksrapport door. Het RIVM deed vervolgens aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld op filtrerend vermogen. Ook ziekenhuizen in Utrecht en Groningen gingen aan de slag. Gisteren, 17 maart, gaf het RIVM groen licht voor de methode van Pelzer.

MUMC+

Het MUMC+ was al voorbereid, vertelt Pelzer. ‘Sinds vorige week zijn wij begonnen met inzamelen van gebruikte mondkapjes in kunststof schroefdekselvaten. Vanuit uit het idee: weggooien kan altijd nog. We zijn gaan verzamelen en sinds gisteren daadwerkelijk gaan hersteriliseren en hebben de maskers verpakt in laminaatzakken met 25 stuks ter distributie. Ze liggen nu op de plank achter slot en grendel. Als we in een situatie komen waarin er niets meer is, kunnen we een veilig product aanbieden met goedkeuring van het RIVM’.

Plasmasterilisator

Voor het procedé is wel een plasmasterilisator nodig. De meeste ziekenhuizen hebben er een, dus kunnen zelf aan de slag. Per dag kunnen 2400 mondkapjes opnieuw worden gesteriliseerd. Pelzer is trots dat hij inderdaad zijn steentje heeft kunnen bijdragen, samen met zijn collega’s: ‘De aandacht gaat nu wel naar mij uit maar ik heb dat samen met mijn collega’s gedaan, van de medische microbiologie, de centrale sterilisatie afdeling en mensen van de afdeling ziekenhuishygiëne en infectiepreventie’.

1 REACTIE

  1. Door ze even in kokend water te dompelen kun je katoenen mondkapjes veel vaker gebruiken, lijkt me. En die zouden toch te maken moeten zijn in NL? Uiteraard moet het katoen wel fijnmazig genoeg zijn, maar dan zouden ze toch een sterk werkende remming moeten kunnen hebben op de nies- en hoestdruppelsmigratie. Zodat ze voor gebruik door het publiek wel geschikt zijn.

    De vraag naar mondkapjes zal nog heel sterk gaan stijgen naar mijn overtuiging, vooral daar blijkt dat bijv. Hong Kong met o.a. een stringent mondkapjesbeleid het virus zo goed als volledig onder controle heeft. Terwijl de horeca gewoon open is gebleven. Dus RIVM? Kledingmakers in NL?

    Verder natuurlijk een goed idee van dhr. Pelzer.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.