Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Hofpoort Ziekenhuis en Zuwe uit elkaar

De holding tussen het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en Zorggroep Zuwe is sinds 1 juli opgeheven. Beide organisaties denken hun strategische doelen beter zelfstandig te kunnen bereiken.
Hofpoort Ziekenhuis en Zuwe uit elkaar

De organisaties hebben weinig ruchtbaarheid gegeven aan het nieuws, omdat de samenwerking inhoudelijk gewoon doorgaat, vertelt Jan Schnerr, directeur van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en voorheen bestuursvoorzitter van de holding.

Uiteenlopende belangen

“Maar de juridische constructie vormde steeds meer een belemmering voor de strategische doelen van beide organisaties. Zuwe Zorg moet mee kunnen doen in de voortgaande schaalvergroting in de thuiszorg. Een landelijk werkende zorgorganisatie in de verpleging en verzorging en een streekziekenhuis passen niet goed bij elkaar. Daarnaast willen wij het ziekenhuis omvormen tot een BV. Het plan daarvoor ligt klaar en gaan we uitvoeren zodra we externe investeerders hebben gevonden.”

Investeerders

Het Zuwe Hofpoort ziekenhuis stuurt de komende maanden een brief naar potentiële investeerders met de voorwaarden om aandeelhouder te worden van de BV. Schnerr wil niet kwijt wie dat zijn en wat de voorwaarden zijn. Hij wil in ieder geval afspraken maken om zelf zeggenschap te behouden over het ziekenhuis. “We zoeken investeerders met een lange adem, want de eerste drie jaar mogen we toch geen winst uitkeren.” Het ziekenhuis heeft jaren geleden al een experimenteerstatus aangevraagd bij het ministerie van VWS om te mogen experimenteren met het uitkeren van winst. De Nederlandse Zorgautoriteit adviseerde minister Klink in augustus om zo’n proef te starten met vijf ziekenhuizen.

Geplande fusie

Zuwe Zorg en Aveant zijn per 1 juli gefuseerd tot Zuwe Aveant. Die fusieorganisatie wil weer verder fuseren met Careyn, een zorgorganisatie die zorg verleent in een groot deel van Zuid-Holland en in de regio Breda. Zuwe Aveant is de grootste zorgaanbieder in de regio Utrecht-West en in en om de stad Utrecht. De omzet is circa 167 miljoen euro en ongeveer 5.000 medewerkers leveren zorg aan circa 35.000 clienten. Met Careyn zou de omzet groeien naar een kleine 450 miljoen euro. Samen zouden de organisaties 15.000 medewerkers in dienst, hebben die 100.000 mensen helpen. De Raad van Bestuur van Zuwe Aveant wordt gevormd door Cas Kruidenberg (voorzitter) en Evert Mulder. (Zorgvisie – Bart Kiers)

Lees ook:

Ketenzorg en het nut van fuseren

Voorgenomen fusie Zuwe Aveant en Careyn

NZa wil experiment met winstuitkering ziekenhuis

2 REACTIES

  1. Wie heeft er baat bij dergelijke grote organisaties?
    De kracht van de zorg ligt in persoonlijke relaties en korte lijnen, elkaar kennen dus.
    Om goed te kunnen samenwerken is communicatie van belang. Laten we daarop insteken en deze verbeteren. Om wat te kiezen te hebbben is diversiteit essentieel!

  2. Lees alle reacties

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.