Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Hogere borstkankernorm nutteloos

Carina van Aartsen is redacteur bij Zorgvisie, Skipr en Qruxx. Ze schrijft over alle sectoren van de zorg, maar vooral over de ouderenzorg en eerste lijn. Omdat daar nu de grootste uitdagingen liggen: voor de zorg zelf maar ook voor de samenleving. Als aandachtsgebieden heeft zij de thema´s: governance, zorgverzekeraars en financiën.
Er bestaat geen onderbouwing voor verhoging van de volumenorm voor borstkankeroperaties. Dat zegt Sabine Siesling die er onderzoek naar deed. Bij meer dan 75 borstkankeroperaties per jaar blijft de overlevingskans gelijk.
Hogere borstkankernorm nutteloos
Foto: ANP/Koen Suyk
Premium

Zorgverzekeraars hanteren ook volgend jaar

Premium

Wilt u dit artikel lezen?


  Al abonnee? Log dan in

  3 REACTIES

  1. natuurlijk is er een onderbouwing. aan een hogere norm zullen minder ziekenhuizen voldoen. die hoeven we dus ook niet meer te betalen en dat betekent, dat we de zorg goedkoper kunnen maken voor de belasting- en premiebetaler.
   dat die vervolgens aanmerkelijk meer gaat betalen in de vorm van tijd en reiskosten (zowel patiënt als bezoekende omgeving) wordt verzwegen. dat is tenslotte een individueel risico.

  2. Lees alle reacties
  3. Overleving is de ultieme, maar niet de enige uitkomstmaat van borstkankerzorg. Na jarenlang de nadruk te hebben gelegd op structuur- en proces-indicatoren hechten we nu meer belang aan klinische en patiëntgeoriënteerde uitkomstmaten. De bevinding dat het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, in Nederland, geen significant effect heeft op de kans op genezing van patiënten met borstkanker, loochenstraft niet dat opschaling een gunstig effect kan hebben op andere uitkomstmaten, breedte van het palet aan mogelijke behandelingen en (kosten)efficiëntie.

  Geef uw reactie

  Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.