Hogere borstkankernorm nutteloos

Er bestaat geen onderbouwing voor verhoging van de volumenorm voor borstkankeroperaties. Dat zegt Sabine Siesling die er onderzoek naar deed. Bij meer dan 75 borstkankeroperaties per jaar blijft de overlevingskans gelijk.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Hogere borstkankernorm nutteloos
Foto: ANP/Koen Suyk

Zorgverzekeraars hanteren ook volgend jaar uiteenlopende minimumnormen.

Tachtig procent overleving

Het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, speelt in Nederland geen rol van betekenis bij de kans op genezing van patiënten met borstkanker, stelt Siesling. Zij verdeelde haar onderzoeksgroep in ziekenhuizen met jaarlijks minder dan 75, 75-99 operaties, 100-149, 150-199 en meer dan 200 operaties. Onder de patiënten die zijn geopereerd in ziekenhuizen met minder dan 75 operaties per jaar, bedraagt de tienjaarsoverleving 77 procent. De tienjaarsoverleving van patiënten in ziekenhuizen met hogere operatie-aantallen, varieert tussen de 80 en 82 procent.

Minimum aantal 75

Siesling voerde haar onderzoek uit

3
39

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

3 REACTIES

  1. natuurlijk is er een onderbouwing. aan een hogere norm zullen minder ziekenhuizen voldoen. die hoeven we dus ook niet meer te betalen en dat betekent, dat we de zorg goedkoper kunnen maken voor de belasting- en premiebetaler.
    dat die vervolgens aanmerkelijk meer gaat betalen in de vorm van tijd en reiskosten (zowel patiënt als bezoekende omgeving) wordt verzwegen. dat is tenslotte een individueel risico.

  2. Lees alle reacties
  3. Overleving is de ultieme, maar niet de enige uitkomstmaat van borstkankerzorg. Na jarenlang de nadruk te hebben gelegd op structuur- en proces-indicatoren hechten we nu meer belang aan klinische en patiëntgeoriënteerde uitkomstmaten. De bevinding dat het aantal borstkankeroperaties dat een ziekenhuis jaarlijks uitvoert, in Nederland, geen significant effect heeft op de kans op genezing van patiënten met borstkanker, loochenstraft niet dat opschaling een gunstig effect kan hebben op andere uitkomstmaten, breedte van het palet aan mogelijke behandelingen en (kosten)efficiëntie.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.