Hugo de Jonge schaft minutenregistratie wijkverpleging nu echt af

De minutenregistratie in de wijkverpleging wordt nu echt afgeschaft. Vanaf 1 januari 2019 geldt het principe ‘zorgplan=planning=realisatie, tenzij’. Minister De Jonge van VWS heeft dat afgesproken in een convenant met de sector.

Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Minister Hugo de Jonge van VWS sluit een convenant om de minutenregistratie echt af te schaffen. Foto: VWS/Martijn Beekman
Minister Hugo de Jonge ondertekende de I-JGZ Health Deal op 24 april.

De minutenregistratie lijkt wel onuitroeibaar’, verzuchtte minister Hugo de Jonge van VWS bij een bijeenkomst van ‘Ontregel de zorg’ op 30 januari 2018. De minutenregistratie, voor wijkverpleegkundigen met stip de grootste administratieve last, hoeft niet van het ministerie van VWS en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Gevangen in tijdschrijven

Toch is afschaffen geen sinecure. Het bekostigingssysteem is gebaseerd op het aantal geleverde minuten zorg. Om af te rekenen met zorgverzekeraars moeten werkgevers dus wel tijdschrijven. Accountants eisen op hun beurt dat dit proces inzichtelijk is. De tijdsregistratie speelt van oudsher ook een belangrijke rol in de verantwoording over

2
3059

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een proefmaand af en lees al onze premium artikelen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

2 REACTIES

 1. Uitvoering is mogelijk door zorgplan waarin de opdracht met tijd staat, door cliënt en zorginstelling te laten ondertekenen. De te verrekenen tijd is dan opgenomen in het zorgplan. Indien de zorg dan niet geleverd wordt, klaagt de cliënt en zo is de controle eenvoudig geregeld.

 2. Lees alle reacties
 3. Fijn dat de motie van mij eindelijk wordt uitgevoerd.

  29 200 XVI Vaststelling van de begrotingsstaat van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (XVI) voor het jaar 2004 Nr. 85
  MOTIE VAN HET LID VIETSCH C.S. Voorgesteld 27 november 2003
  De Kamer, gehoord de beraadslaging, constaterende, dat verpleegkundigen en verzorgenden op vijf minuten nauwkeurig tijd moeten schrijven; overwegende, dat het tijdschrijven grote administratieve lasten betekent voor cliënt, zorgverlener, zorginstelling en zorgkantoor; verzoekt de regering per 1 januari 2004 het tijdschrijven af te schaffen en de eigen bijdrage op basis van het overeengekomen zorgplan te laten berekenen, en gaat over tot de orde van de dag.
  Vietsch Lambrechts Van Miltenburg

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.