Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties9

Huisarts en apotheek gaan verdienen aan elke EPD-aansluiting

Mark van Dorresteijn
Huisartsen en apothekers gaan geld verdienen aan iedere patiënt die zijn medische gegevens deelt via het Elektronisch Patiëntendossier (EPD). Dat schrijft NRC Handelsblad vandaag op basis van interne stukken van VZVZ, vereniging van zorgaanbieders voor zorgcommunicatie.
Huisarts en apotheek gaan verdienen aan elke EPD-aansluiting

Volgens de interne stukken krijgen huisartsen en apothekers een bedrag van zorgverzekeraars voor elke patiënt die zij aanmelden. Hoe meer patiënten zij vanaf 1 januari toevoegen, hoe meer zij verdienen.

Vergoedingen

Een woordvoerder van VZVZ zegt tegen de krant dat er nog onderhandeld wordt over details rond de vergoedingen en wil niet ingaan op vragen over de reden voor de extra beloningen. ‘Zolang die gesprekken nog lopen, hebben wij besloten hierover geen verdere informatie te geven.’

Update 26 nov 2012 (14.30 uur)

Huisartsen en apothekers kunnen geen winst meer maken door patiënten te werven die hun medische gegevens willen delen. De plannen die hiervoor bestonden, zijn aangepast. Dat zegt Edwin Velzel, bestuurder bij VZVZ, een vereniging die verantwoordelijk is voor het Elektronisch Patiëntendossier (EPD), vanmiddag in NRC Handelsblad.

(Zorgvisie/ICT – Mark van Dorresteijn | Twitter | Foto: ANP Koen Suyk )

9 REACTIES

 1. Lees alle reacties
 2. Voor al het werk krijgt de huisarts in het meest gunstige 0,75 cent. Wat doet deze er voor? Alles: Brief versturen, ontvangen, verwerken, opslaan. En aan het eind van de rit haalt de fiscus nog >50% van dat bedrag af…Woh, wat een bonus bij een normpraktijk van 2300 patiënten.

 3. Iedere kijker wordt gelogd. De patient mag opvragen wie er in zijn dossier heeft gekeken. Op dit moment wordt de vergelijkbare GUWA opgetuigd, om patientgegevens over tehevelen van de zorgkantoren naar de gemeenten.Daar gaan straks allemaal privacy gevoeligheden zoals psychiatrische begeleiding van wege diagnose zus en zo, en jeugdzorg vanwege probleem X, naar de ambtenaren. Tsja privacy..

 4. Het NRC. Redactioneel Commentaar.
  Inkijk- en meeleesdossier.
  “Wij adviseren u te weigeren. En niet alleen uit protest tegen het paternalisme dat de sector hier laat zien. Of tegen het negeren van het parlement. Maar ook omdat het nut niet is aangetoond, de kwaliteit dubieus is en de verantwoordelijkheid onvoldoende is geregeld”.
  Opt out was en opt out blijft. Bedenk echter dat met de ‘loper’ ieder dossier is te uploaden/extraheren van de PC’s en servers via het LSP. Dat is de macht van VWS!
  Dat heeft het NRC heel goed begrepen.
  Met dank aan Marc Chavannes.

 5. Afgezien dat met geld verdienen niets mis is is het erg flauw dat de redactie dit weer zo neerzet terwijl ze verstand van financiering zou mogen. Bij overschrijdingen van het huisartsenbudget krijgen huisartsen een korting om hun oren van VWS en Nza. Meerwerk wordt afgeschaft met een efficiencykorting. Dus wat er dan per saldo te verdienen is?

 6. Het is een beschamende vertoning. Zie toch hoe de LSP- lobby er alles voor over heeft om zorgverleners over de streep te trekken.
  Dat dat niet werkt, zouden ze toch moeten weten; er liggen al jaren M&I gelden klaar voor huisartsen die zich aansluiten.
  De respons van huisartsen is echter alles behalve overdonderend.
  Niet alles is te koop.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.