Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Huisartsen bewaren medicijnen voor arme patiënten

Redacteur Zorgvisie
Iets meer dan één op de vijf huisartsen geeft overgebleven medicijnen aan patiënten die deze anders niet zouden kunnen betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Nationaal Zorgdebat (van Omroep Max), de Vereniging Praktijkhoudende Huisartsen (VPH) en apothekersorganisatie KNMP.
Medicijnen-iStock-400.jpg
Foto: iStock

Aan het onderzoek deden 300 huisartsen en bijna 400 apothekers mee. Van de huisartsen zei 21 procent overgebleven medicijnen, van bijvoorbeeld overleden patiënten, op te sparen en weg te geven aan armere patiënten. Officieel mag dit niet, maar de huisartsen lieten weten dat de nood onder veel patiënten te hoog is om het niet te doen. Bovendien vinden ze het zonde om bruikbare medicijnen te vernietigen.

Patiënten mijden zorg
Uit het onderzoek blijkt ook dat 81 procent van de huisartsen en 89 procent van de apothekers merkt dat patiënten de zorg- of medicijnkosten maar moeilijk op kunnen brengen. Daardoor mijden veel patiënten de zorg, dat maakt 93 procent van de huisartsen mee. Ruim een kwart van de huisartsen zegt dit wekelijks of dagelijks te zien. Ongeveer de helft (51) zegt dat dit zorgmijden ertoe leidt dat patiënten onverantwoorde risico’s nemen met hun gezondheid. Van de apothekers zegt 60 procent wekelijks of dagelijks geen goede zorg te kunnen verlenen door zorgmijdende patiënten.

Ervaringen huisartsen en apothekers
Alle apothekers hebben meegemaakt dat patiënten hun medicatie niet kwamen ophalen vanwege de hoge kosten, blijkt uit het onderzoek. Bij 84 procent gebeurt dit tien tot tientallen keren per maand. Bij de huisartsen wordt vooral fysiotherapie vanwege hoge kosten vermeden (82 procent). Daarna volgt medicatie (74 procent), bloedonderzoek en onderzoek door een medisch specialist (beide 71 procent) en dan echo’s, röntgens, MRI’s en anders scans (56 procent). Bovendien zegt 15 procent van de huisartsen dat patiënten zelfs operaties en spoedeisende hulp laten zitten.

Verspilling in de zorg
Door verspilling uit de zorg te halen, is veel geld te besparen én verbetert de kwaliteit. Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.