Let op: de informatie in dit artikel is ten minste vijf jaar oud

Huisartsen moeten zorg betaalbaar houden

Huisartsen moeten de komende jaren meer zorg overnemen van andere sectoren waardoor de zorg betaalbaar blijft. In het nieuwe akkoord komt er expliciet ruimte voor substitutie, zo blijkt uit de afspraken tussen VWS en diverse partijen uit de eerste lijn, waaronder de Landelijke Vereniging voor Huisartsen, de Vereniging Huisartsenposten Nederland en de Landelijke organisatie voor Ketenzorg.
Huisartsen moeten zorg betaalbaar houden
Foto: ANP Photo

De huisartsenzorg heeft een groot aandeel in de multidisciplinaire zorg en speelt vanwege de verwijsfunctie een grote rol als het gaat om substitutie en preventie van zorg. In eerste instantie is het de bedoeling dat mensen zelf verantwoordelijkheid gaan nemen voor hun gezondheid. Wanneer dat niet meer mogelijk is, kunnen zij aanspraak maken op professionele zorg. Deze dient volgens het akkoord altijd zo laag mogelijk in de zorgketen te worden georganiseerd: in de eerste lijn, in een samenhangend pakket aan zorg, ondersteuning en welzijn op lokaal niveau.

Substitutie

De substitutie draait om zorg terug te brengen van de tweede naar

6
26

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement. Al voor de prijs van 1 kop koffie per week (2,50 euro) kunt u onze premiumartikelen lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.