Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Huisartsen schrijven regelmatig onjuist astmamedicatie voor

Huisartsen schrijven vaak op een verkeerde manier inhalators voor aan kinderen met luchtwegklachten. Dat schrijft het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde (NTVG).
Huisartsen schrijven regelmatig onjuist astmamedicatie voor

Het verkeerd voorschrijven van inhalators bij astma draagt aanzienlijk bij aan de lage therapietrouw in die patiëntengroep, schrijft NTVG op basis van een wetenschappelijk artikel in BMJ Open.

Therapieontrouw
Omdat ouders en kinderen vaak ‘de schuld’ krijgen van therapieontrouw bij astma, belichten de auteurs de rol van de voorschrijver. Zij verzamelden gegevens van 134 kinderen van 2-12 jaar die in het voorgaande jaar via hun 19 huisartsen (uit 7 praktijken) waren gestart met inhalatieglucocorticoïden. De inhalators hielden elektronisch het aantal inhalaties bij, en de onderzoekers vroegen de ouders naar luchtwegklachten en medicatiegebruik in het afgelopen jaar.

Zonder follow-up
De internationale richtlijn van Global Initiative for Asthma adviseert bij persisterend astmatische kinderen dagelijks inhalatieglucocorticoïden en regelmatige follow-up. De huisartsen hielden zich daar echter weinig aan: ze schreven inhalatieglucocorticoïden vaak voor als korte ‘kuur’, zonder follow-up. 68 kinderen gebruikten de pufjes op doktersadvies zelfs korter dan 2 weken.

3 REACTIES

  1. Als kinderarts zie ik dit ook. Astmamedicatie voor kinderen wordt vaak niet goed voorgeschreven of uitgelegd. Soms is er ondermedicatie, maar het gebeurt ook geregeld dat patiënten medicatie krijgen die eigenlijk pas voorgeschreven zou moeten worden door de kinderlongarts. Beste huisartsen, bij twijfel stuur alstublieft het kind met astma naar de kinderarts (en niet naar de longarts!).

  2. Lees alle reacties
  3. Begrijpelijk. Zelf kreeg ik als tiener dit al voorgeschreven. Niet gedaan nadat ik mij in de bijwerkingen had verdiept. Inmiddels red ik het 35 jaar later nog steeds met sporadisch korte kuurtjes en longen zijn niet slechter geworden. Scheelt een boel rommel in het lijf, helaas voor de farmaceutische industrie.

  4. Dit resultaat mag niemand verrassen want de internationale richtlijn wordt door velen in het veld niet gesteund. Er is vrijwel geen goed experimenteel onderzoek bij de kleinste kinderen (die de meeste problemen hebben), en het is wel duidelijk uit observationeel onderzoek dat deze medicatie sterk gecorreleerd is met groeivertraging, toch niet de minste van de bijwerkingen.
    Ik denk dat deze huisartsen zorgvuldig te werk gaan door af te wijken van de richtlijn. Die fellow-up was natuurlijk wel nodig, maar dat past niet in de werkwijze van de Nederlandse huisarts die pas reageert als de patiënt klaagt.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.