Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ belt zorgmedewerkers over kindermishandeling

Zorgmedewerkers kunnen de komende weken een telefoontje krijgen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) over de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling. De inspectie checkt voor het eerst per telefoon of en hoe zorgverleners de meldcode gebruiken.
Telefonhörer400.jpg
Foto: Fotolia

De IGZ wil weten of zorgverleners genoeg doen om mishandeling en huiselijk geweld bij patiënten te herkennen, te bespreken en aan te pakken. In november en december 2016 belt de inspectie daarom steekproefsgewijs met ziekenhuizen en thuiszorginstellingen. Ook verpleeg- en verzorgingshuizen kunnen een telefoontje verwachten. Ouderenmishandeling valt namelijk ook onder de meldcode.

Controle
‘We bellen per organisatie een manager, verpleegkundige of een verzorgende’, vertelt een persvoorlichter van IGZ op Nursing.nl. ‘Deze persoon krijgt de vraag of de organisatie een meldcode heeft, wat erin staat en of het zorgpersoneel hier scholing over krijgt. Daarnaast gaan we na wanneer deze functionaris voor het laatst een signaal heeft opgevangen over huiselijk geweld of kindermishandeling. En we vragen wanneer deze onderwerpen in het teamoverleg aan de orde zijn geweest’, aldus de persvoorlichter.

De verpleegkundige, verzorgende of manager blijft anoniem in het onderzoek. ‘Wij maken de naam van die persoon niet openbaar, alleen de functiegroep. Dit geldt ook voor de terugkoppeling naar de instelling.’ Verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in de zorg zijn sinds 2013 wettelijk verplicht om de meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling te gebruiken.

Dossier Governance
In het dossier governance staan artikelen over de wijze van besturen, de gedragscode en het toezicht op organisaties.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.