Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ gaat zelf bestuurlijke boetes uitdelen

Mark van Dorresteijn
De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) kan vanaf nu zelf bestuurlijke boetes of last onder dwangsom opleggen aan zorgaanbieders zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie.
IGZ gaat zelf bestuurlijke boetes uitdelen

Deze bevoegdheden heeft de IGZ gekregen met de Wet uitbreiding bestuurlijke handhaving volksgezondheidswetgeving (WUBHV).

Bestuurlijke boetes

In de wet staat voor welke overtredingen een bestuurlijke boete opgelegd kan worden. Ook de hoogte van de boete is per overtreding vastgesteld. De IGZ gaat zich het eerste jaar vooral richten op een aantal speerpunten waaronder het niet aanleveren van een kwaliteitsjaarverslag, het ten onrechte voeren van een beschermde titel en het niet melden van een calamiteit.

Last onder dwangsom

De bestuurlijke boete wordt niet ingezet als de IGZ constateert dat de kwaliteit van zorg onvoldoende is. In deze gevallen kan wel een last onder dwangsom worden opgelegd, wanneer blijkt dat een aanwijzing of een bevel, gericht op het wijzigen of stoppen van een risicovolle situatie, niet wordt uitgevoerd. De last onder dwangsom is een effectief middel om overtredingen van wettelijke bepalingen langs bestuurlijke weg af te dwingen.

Inzagerecht dossiers

De uitbreiding zorgt er ook voor dat de inspectie meer mogelijkheden heeft om patiëntendossiers in te zien zonder toestemming van de patiënt. Dit mag alleen als inzage voor het inspectiewerk noodzakelijk is en er geen alternatieven zijn om de benodigde informatie te verkrijgen. (Zorgvisie – Mark van Dorresteijn / Twitter)

Lees ook:

Eerste Kamer stemt in met invoering bestuurlijke boetes

‘Zet boete op niet-melden calamiteiten’

Inspectie gaat boetes uitdelen

Zorgvisie magazine

Interesse in meer achtergronden? Word nu abonnee van Zorgvisie.

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.