Artikel bewaren

U heeft een account nodig om artikelen in uw profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

IGZ geeft Vivence aanwijzing

Redacteur Zorgvisie
De IGZ heeft een aanwijzing gegeven aan Zorgstichting Vivence (ZSV). De locatie van de gehandicaptenzorginstelling in Almere voldoet niet aan de eisen van de IGZ en de zorg levert risico’s op voor cliënten.
Verstandelijke_handicap_Fotolia_450.jpg
Foto: Fotolia

ZSV verkeert in zwaar weer. In 2015 werd de organisatie onder verscherpt toezicht gesteld. Terwijl er werd gewerkt aan verbeteringen, werd de bestuurder aangehouden op verdenking van fraude. De IGZ noemt dit als oorzaak voor de problemen bij de ZSV-locatie Boelijn in Almere. De aanhouding van de bestuurder heeft tot onrust geleid onder cliënten en medewerkers’, schrijft de IGZ in het rapport over Boelijn. ‘Het ziekteverzuim is hoog en een aantal medewerkers zijn ontslagen of zelf vertrokken. De medewerkers die er nog zijn, worden overbelast.’

Vivence geeft geen ondersteuning
Daardoor kan de organisatie niet de ondersteuning bieden die nodig is. Orthopedagogen zijn vertrokken of zitten ziek thuis, sommigen hebben nog te weinig ervaring om de taken goed te kunnen uitvoeren. Ook hebben niet alle cliënten een vaste begeleider. ‘Hierdoor komt goede zorg in het geding. Medewerkers proberen er het beste van te maken’, meldt de IGZ. ‘Maar ze kunnen nergens terecht met vragen over de dingen waar ze tegenaan lopen. De verbeteringen waar ZSV aan werkte, zijn door dit alles tot stilstand gekomen.’

Verbeteringen voor Vivence
Hoewel de organisatie wordt opgedoekt, moeten de komende week nog wel verbeteringen worden doorgevoerd. Zo moeten incidenten en fouten, ook bijna fouten, worden gemeld, geregistreerd en geanalyseerd, zodat iedereen ervan kan leren. Ook moet er een beleid komen rond het correct omgaan met cliënten en omgaan met seksualiteit, stelt de IGZ. Ten slotte moet ZSV ervoor zorgen dat de inzet van medewerkers goed wordt afgestemd op wat de cliënten nodig hebben en dat medewerkers de juiste opleiding hebben voor het werk met de doelgroep.

Vervolg door IGZ
De IGZ wil dat de organisatie alle cliënten voor 10 november heeft overgedragen aan andere locaties. Als dat niet gebeurt kan er een last onder bestuurdersdwang of dwangsom worden opgelegd. Verder houdt de IGZ ook de andere locaties in de gaten, door die (on)aangekondigde bezoeken te brengen. Ook zij moeten de kwaliteit van zorg op orde brengen.

Dossier patientveiligheid Patiënten en cliënten moeten kunnen rekenen op veilige zorg. Soms gaan er dingen mis en dat leidt tot incidenten en calamiteiten. Zorginstellingen zijn verplicht calamiteiten te melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg. Evenals een patiënt of diens naaste kan de Inspectie een tuchtzaak aanhangig maken. Lees meer >>

Gehandicaptenzorg
In het dossier gehandicaptenzorg staat al het nieuws uit de gehandicaptenzorg, van cao’s tot updates over zorginstellingen.Lees hier over bezuinigingen op de langdurige zorg, bestuurswisselingen binnen gehandicaptenzorginstellingen en al het andere nieuws dat gerelateerd is aan de sector.
Bekijk het dossier

Geef uw reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. Heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.